21 Ноември 2019четвъртък05:46 ч.

БСП:

ГЕРБ не реализира нито една значима цел за европейското ни развитие

Илияна Йотова уличи премиера, че чете стар доклад със сменени имена

/ брой: 214

автор:Юлия Кулинска

visibility 1131

ГЕРБ не реализира нито една значима цел за европейското развитие на България, провали се членството в ERM2, в еврозоната и приемането ни Шенген. Това заяви вчера депутатът от ПГКБ Пламен Орешарски, след като премиерът Бойко Борисов представи в парламента доклада за приоритетите на страната ни при Датското и Кипърското председателство на Съвета на ЕС. Забави се социално-икономическото развитие, задълбочиха се проблемите в заетостта и социалната интеграция, влоши се инвестиционният климат, доходите намаляха, не беше реализирано по-нататъшно интегриране на страната в европейските структури, припомни депутатът. Той отбеляза формалното отношение на правителството и изрази тревогата си, че формираните от ГЕРБ позиции не защитават еднозначно българския интерес. "От доклада на премиера не става ясно какви приоритети ще отстоява България по време на Кипърското председателство. Значимите за страната ни теми са разгледани прекалено общо и липсват аргументи", коментира Орешарски.
Според евродепута Илияна Йотова докладът е фарс и няма разлика с предишния документ на управляващите, като на практика е сменено само името му. "Учудваме ме фактът, че вие, г-н Борисов, често търсите потупване по рамото от висши европейски чиновници за действията на правителството, а когато дойде моментът да покажете политиките и предложенията, които е реализирала България в европейските институции, докладът има толкова формален, безинтересен и скучен вид. Всъщност чутото току-що затвърждава още веднъж впечатлението, че страната ни е извън вземането на решения на ЕС, че се чувствате все по-неуютно сред европейските си колеги и големите решения преминават покрай страната ни", обръна се към премиера Йотова. Очаквах в днешното ви изявление да кажете поне едно изречение, какви са приоритетите на страната за следващия бюджетен период, как разполагате новите оперативни програми, как ще ги отстоявате и защитавате. Защото независимо от абракадабрата с цифри и проценти, факт е, че са договорени 88,19%, а реално изплатените суми са 26,37%, отбеляза тя. По думите на Йотова България загуби безвъзвратно значителни суми за рибарството, селското стопанство. "Здравеопазването изобщо не е посочено като приоритет в предложената от вас референтна рамка. Един от най-големите ви провали е политиката срещу безработицата. През 2012 година сте намерили работа само на 6585 млади хора, а според доклад на ЕК от началото на седмицата трайно безработни са половината младежи у нас", обяви Йотова.
Според евродепутата най-големият външнополитически провал на ГЕРБ е Шенген, колкото и правителството да обвинява за това международното положение, лошите холандци, капризните французи или прекалено строгите немци. Истината, че присъединяването ни към зоната е отложено за неопределено време, а в преговорите сме отново там, откъдето започнахме, обобщи Йотова. Още по-тревожната информация е, че след Холандия, Германия се върна към отрицателната си позиция, има данни и за отказ от страна на Белгия, смята тя.
 "Още през есента на 2010 година стана ясно, че резервите на водещи страни в ЕС са продиктувани от липсата на доверие, че искат да се справите с корупцията, организираната престъпност, съдебната реформа. Неслучайно още преди две години Европа обвърза приемането в Шенген с годишните доклади на ЕК. За съжаление, вместо реални резултати в битката с престъпността, вие заложихте на шумни акции, на разправа с политически опоненти. Последният доклад-оценка  на Комисията за 5-годишния период сочи, че организираната престъпност е основно предизвикателство за държавата и обществото. За Шенген работихме всички български евродепутати. Днес мога да кажа, че тези усилия бяха пропилени заради слабите резултати срещу престъпността, заради неадекватните позиции, които страната зае по ключови въпроси, с отсъстващата дипломация", коментира Йотова.

Социални работници излизат на стачка

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 224

БСП настоява за безплатни лекарства на децата

автор:Юлия Кулинска

visibility 89

/ брой: 224

Предлагат работодателят да плаща до 15 дни болнични на година

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 224

БСП иска изслушване на министри заради водната криза

автор:Юлия Кулинска

visibility 78

/ брой: 224

Предизборен дуел на Джонсън и Корбин

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 224

Путин е недоволен от ръста на доходите

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 224

Признаването на Косово струвало... $2 милиона

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 224

Над 120 журналисти в турските затвори

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 224

Въздаяние за предателството винаги идва

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 224

Тунелът

автор:Йонко Бонов

visibility 114

/ брой: 224

Фактите vs. Властта

visibility 107

/ брой: 224

Йордан МЛАДЕНОВ: Ще управлявам прозрачно, с ясни правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 80

/ брой: 224

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ