02 Март 2021вторник10:12 ч.

Европа

ГЕРБ лишава цяло едно поколение от перспектива

Диктатът, заплахите към медиите не стигат, за да скрият фактите на зловеща корупция, на управленска безпомощност и безхаберие на управниците

/ брой: 9

visibility 9

Илияна Йотова,
депутат от Групата на социалистите и демократите в Европарламента

Нещо става с комуникационната политика на властта. Машината, която до вчера действаше безотказно, сериозно заскърца като с ръждясали чаркове. Диктатът, заплахите към медиите не стигат, за да скрият фактите на зловеща корупция, на управленска безпомощност и безхаберие на управниците. И малкото положителни новини, и бодрячески изказвания на министри звучат кухо и нелепо. В разгара на крупния скандал за продажбата на несебърските дюни финансовият министър Симеон Дянков се загрижи за безработните в България и обяви, че ще са важна задача през 2013 година. По-неподходящо изказване, изречено от по-неподходящ човек, в точно най-неподходящото време едва ли може да има. Няколко месеца след идването на власт, правителството на ГЕРБ ликвидира българския бизнес, като не изплати задълженията на държавата към фирмите.
 
Месеци наред Дянков рекетираше

българските предприемачи да се откажат "доброволно" от парите, които държавата им дължи. В резултат - малките и средните предприятия затвориха врати или фалираха, стотици хиляди хора останаха на улицата. Малко по-късно, в разрез с всички закони и Конституцията, финансовият министър ограби резерва на Здравната каса и лиши милиони българи от парите за здраве. До ден днешен, въпреки многобройните парламентарни въпроси на народните представители от Коалиция за България, никой не знае къде потънаха един милиард и седемстотин милиона лева, събрани от здравните вноски. Така само за няколко месеца ГЕРБ лиши българите и от работа, и от здраве. Да не забравяме и гаврата с българските пенсионери, които не получиха и стотинка увеличение на пенсиите повече от три години, нито лев и коледни надбавки. И затова е цинично, когато точно вицепремиерът заявява, че ще се грижи за намаляване на безработицата.
Не мислете, че вицепремиерът сам се е сетил. Подшушнали са му, че нещо трябва да изрече

след убийствения доклад на ЕК

която недвусмислено показа къде е България след управлението на ГЕРБ по отношение на работа и доходи - на дъното. В началото на тази седмица комисарят по заетост и социални въпроси Ласло Андор направи преглед на социалната ситуация в държавите членки. Бедните хора в България са се увеличили с 12% за последните години - най-много в целия Европейски съюз. Според изнесените данни 49,1% от населението на страната е заплашено от обедняване и маргинализация. Като конкретни мерки от ЕК категорично посочиха създаването на нови работни места, интеграция на малцинствата и по-доброто усвояване на европейските средства. Българското правителство остава глухо за тези препоръки. Недвусмислено комисарят Андор подчерта, че България усвоява много бавно европейските пари и нееднократно е обсъждал този проблем с българските власти, засега без резултат. През септември миналата година мисия от европейски депутати, членове на социалната комисия на Европейския парламент посети България. Заключенията им бяха категорични - страната трудно ще постигне целите си: да намали бедните с 260 хиляди до 2020 г. и да постигне заетост от 76%, защото на политиката липсва съдържание и съществува ниска ефективност при прилагането и на малкото предприети мерки.
Резултатите са налице - само за една година младежката безработица у нас се е увеличила с повече от 5% по официални данни на Евростат и днес достига тревожните 31%.  Още по-тревожно е, че бъдещето на младите хора в България не е сред приоритетите на политиката на днешното правителство. Министър-председателят посъветва студентите да стават овчари и с това сметна въпроса за младежката заетост за приключен. В този период Партията на европейските социалисти предложи чрез своя лидер Сергей Станишев

пакет от 10 мерки за борба с младежката безработица

Кампанията за тяхното налагане беше много трудна, срещна съпротивата на десните правителства в Европа и на ръководените от десницата европейски институции. Като резултат битката беше спечелена от левицата и днес ЕК ги предлага като политика на държавите членки. Предстои приемането на специална резолюция на Европейския парламент "Младежка гаранция", по инициатива на депутатите социалисти. В нея настояваме да се осигури работа, допълнително обучение или стаж за всички млади хора, които до четири месеца след приключване на обучението си все още не са наети. Настояваме схемите за тези гаранции да бъдат със специално финансиране от европейските фондове, особено за държавите с най-висок процент на младежка безработица като България. 25% от кохезионните фондове трябва да бъдат предназначени за тази цел. ЕК ще контролира реализирането на този пакет от мерки за повече работа за младите хора.
България е единствената страна, в която не само че не е започнало прилагането на тези мерки, но липсва всякаква информация и диалог как ще бъдат осъществени. Усилията се изчерпват със създаване на работни групи, чийто продукт е неизвестен. Очевидно правителството на ГЕРБ няма такива приоритети. Не е ясно как се реализираха препоръките на Европейския съвет за модернизиране на учебните програми, подобряване на качеството на преподаване и обучение. Младите хора напразно чакат  отдавна обещаните от правителството висококачествени работни места и програми за стажуване. Колкото по-добре са обучени, толкова по-лесно ще си намерят работа на по-късен етап, а като цяло резултатът е икономически подем на държавата. Философията на Дянков обаче е друга - нискообразовани хора, евтина работна ръка, перспектива пред младите хора като общи работници по неговите думи "на археологическите разкопки и в селското стопанство". ГЕРБ лишава цяло едно поколение от перспектива, неконкурентоспособно на европейския пазар на труда.
  

Пак затвориха „зелените коридори“

автор:Дума

visibility 36

COVID-19: Рязък скок на заразените – 2 588 нови случая

автор:Дума

visibility 61

Отново опашки за ваксини

автор:Дума

visibility 153

Сбъркана винетка ще може да се поправя

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 42

Прекратяват съдебния туризъм на фирми пред фалит

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 42

"Енерго-Про" очаква 1,7% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 42

Гърция спря да тества шофьорите на камиони

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 42

СЗО: Пандемията няма да приключи до края на годината

автор:Дума

visibility 165

Все повече хора желаят ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 42

Масирана атака в Скопие срещу Любчо Георгиевски

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 42

Противници на Пашинян нахлуха в държавни учреждения

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 42

Не на монолога от джипката!

автор:Павлета Давидова

visibility 306

/ брой: 42

Легендарната епопея на връх Шипка

visibility 281

/ брой: 42

Ентусиазмът в първите дни на Свободата

автор:Никола Чолаков

visibility 213

/ брой: 42

Величието на един обикновен руски човек

visibility 211

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ