19 Юли 2019петък19:25 ч.

ГЕРБ и ДПС се разбрали за отворено финансиране на партиите

автор:Дума

visibility 956

ГЕРБ и ДПС се сговориха да узаконят частното финансиране на партиите, наричайки го "отворено".

Спешна среща между групите на двете партии в парламента имаше тази сутрин преди редовното заседание на депутатите. За разговора съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. От думите му стана ясно, че управляващите са продължили да настояват за подкрепа на предложението 1 лев за действителен глас, а от ДПС искат узакояване на „отвореното финансиране на партиите“. Обсъдени били и бъдещите законопроекти, които от движението смятат да внесат в парламента, както и това доколко от ГЕРБ биха могли да ги подкрепят.

От ДПС вече са внесли между двете четения предложението си за 0 лева партийни субсидии и американски тип финансиране. ГЕРБ обаче продължават да държат все пак да има субсидия и тя да е 1 лев за глас.

Попитан дали този модел няма да направи партиите зависими от корпоративната власт, той отговори: "Партиите по някакъв начин ще финансират дейността си. Нашето предложение е да бъде публично, да няма анонимни дарения. Мисля, че е коректно нашето предложение - все пак да има публичност при финансирането на партиите и да се знае от кои юридически и физически лица се получават дарения".

ДПС презентираха и поредното предложение с автор Делян Пеевски - да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси в общинските и държавни такива. Първата вноска във фонда щяла да дойде от спестените средства от  от субсидиите на политическите партии, останалата част трябва да се внесе с постановление на Министерски съвет.

По-късно и председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова (ГЕРБ) доразви идеята за отворено финансиране - управляващите ще предложат общините да предоставят безвъзмездно офиси на партиите.  Това означава, че партиите ще имат възможност да имат офиси без да заплащат за тях, ще имат субсидия от 1 лв., с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото до другите им разходи по отношение на избори и т.н,. ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори, физически и юридически лица, каза Стоянова.

Тя подкрепи и тезата на ДПС, че с американски тип финансиране „ще се изсветли финансирането на партиите“. Не коментира обаче защо най-разпространеният в Европа модел е именно чрез държавни субсидии, както беше досега и в България.

Тя обаче призна, че "има всякакъв риск", в отговор на въпрос дали това няма да направи партиите зависими. Хората обаче искали субсидия от 1 лев, смята Стоянова, цитирайки резултатите от референдума, иницииран от „Шоуто на Слави“.

В началото на днешното пленарно заседание от БСП поискаха отлагане на точката в дневния ред, свързана с второ четене на Закона за бюджета, с който субсидията става 1 лев за получен глас. Социалистите настояха за повече време между двете четения, за да има време за допълнения и нови предложени. Управляващите, очаквано, не се съгласиха. От ГЕРБ бързат с промяната, защото финансовият министър Владислав Горанов обеща новите суми да влязат в сила от 1 юли тази година.

Припомняме, че вчера от ДПС бяха на среща с депутатите от БСП за размера на субсидиите. Тогава от движението обявиха, че  субсидия от 1 лев е равно на нула лева субсидия и се обявиха за друг начин на финансиране на партиите. От БСП настояват да се намери по-разумен подход, който да не поставя партиите в зависимост от икономически кръгове и олигарси.

Директорът на Фонд "Земелие" подаде оставка

автор:Дума

visibility 141

Теменужка Петкова смени шефа на БЕХ

автор:Дума

visibility 130

Зърнената реколта може да се окаже рекордна

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 137

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ