04 Юли 2020събота14:58 ч.

Лъчезар Иванов от ГЕРБ свали маската и ръкавиците си и почти гордо обяви, че не гарантира здравето на колегите си, защото сестра му е заразена с коронавирус

ГЕРБ дезертира от парламента

Контролът върху министрите ще е само писмен, комисиите продължават работа

/ брой: 59

автор:Юлия Кулинска

visibility 1280

В подобие на грипна ваканция излизат депутатите, докато трае извънредното положение. По предложение на Цвета Караянчева парламентът няма да заседава, а депутатите ще се събират само когато има спешни актове. Единствено БСП се обяви срещу формалното разпускане на народните представители. Ресорните комисии ще продължат работа, но до края на ситуацията парламентарният контрол ще бъде писмен.

Корнелия Нинова предупреди, че управляващите ще използват абдикацията на Народното събрание, за да заметат следите на откраднатото. Парламентът е заседавал по време на война и чума, а нас ще ни запомнят като дезертьори и страхливци, възмути се Явор Божанков. Със спирането на работата на парламента извършваме престъпление срещу държавността, предупреди Антон Кутев.

Народното събрание ще се събира, само когато има спешни актове. Предложението за разпускането на НС направи Цвета Караянчева. По думите й не може цялата страна да е в карантина, която все повече се затяга, а депутатите да не спазват социалното дистанциране. Караянчева обяви, че има риск някой в пленарната зала да се разболее, а всички останали да са в карантина и НС наистина да спре работа. Предложението беше прието със 115 гласа, а против бяха 65 народни представители от БСП.

Искането предизвика бурни дебати, скандал и лични обиди между управляващи и опозиция. Парламентарната република временно се отменя и се суспендира Конституцията - имаме живот на кредит, свобода под карантина и диктатура, заяви Корнелия Нинова. Председателят на БСП предупреди, че управляващите ще използват абдикацията на НС, за да заметат следите на откраднатото, и ще продължат безконтролно да работят по същия начин. Вместо решение за затваряне на НС, трябваше да гледаме предложение частните болници да се изравнят с общинските и държавните и да не са търговски дружества, подчерта Нинова. Според нея на пленарното заседание е трябвало да присъства премиерът Борисов, за да поиска актуализация на бюджета, а не да раздава милиони еднолично. За да помогнем на хората, трябваше да разблокираме държавния резерв и да раздадем маски, предпазни облекла и всичко необходимо, смята Нинова.  

Това НС трябва да бъде свикано само веднъж - да гласува оставката на правителството, заяви зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин. Парламентът е заседавал по време на война и чума, а нас ще ни запомнят като дезертьори и страхливци, възмути се Явор Божанков. "Вие искате да управлявате с укази, с декрети, с пресконференции и с лични мнения. С подопечни журналисти и верноподанически настроени медии. Това управление има ясно название - диктатура", обърна се Валери Жаблянов към управляващите. Парламентът не е кооператив, в който да се спускат норми, които могат да се изпълнят, преизпълнят и отчетат", категоричен е той. "Според Конституцията НС в република с парламентарно управление е органът, който не бива да спира да работи. Това е органът, който изразява гражданските права. Със спирането на работа на парламента извършваме престъпление срещу държавността", предупреди Антон Кутев. 

Страхът се представя като отговорност, а абдикацията като смелост, заяви Крум Зарков. "Предприеха се мерки, дадоха са правомощия, създадоха се щабове, в същото време няма съд, който да контролира. Сега няма да има парламент, който да контролира. Кой ще контролира тази власт по време на извънредното положение", попита социалистът.

Корнелия Нинова се включи във видеоконферентна среща на лидери и премиери от Партията на европейските социалисти. В дискусията бяха обсъдени общоевропейски мерки, които да помогнат за опазване на здравето на гражданите и да подкрепят здравните системи на държавите - членки. Основен приоритет трябва да бъдат мерките за гарантиране на работните места, социалната защита и финансова подкрепа на малките и средните предприятия и самонаетите лица, както и насочени към справянето с финансовите последици от епидемията, смятат от левицата

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 400

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 151

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 225

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 549

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 572

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1156

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ