03 Март 2024неделя10:19 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Антония Първанова:

ГЕРБ да каже ще завива ли към фашизъм

Страната ни безпрецедентно внася промени в законите, съгласувани с ЕС, казва евродепутатът

/ брой: 41

автор:Павлета Давидова

visibility 2227

- Г-жо Първанова, имаше ли необходимост от дебати в Европейския парламент по скандалите с подслушването в България? Твърди се, че опозицията е организирала дискусията...
- Дебатите бяха необходими. В България има интерпетации, че депутатите са поставили тук този въпрос и че в страната ни няма скандал. Излиза, че едва ли не България бива злепоставена на европейската сцена от своите. Дебатите бяха по повод изявление на комисията. Много преди поставянето на въпроса с подслушването у нас Марк Грей направи няколко изявления, от които стана ясно, че започва наблюдение по скандала със СРС-тата в България. Този проблем бе поставен много преди задаването на въпроса и в междинния доклад на комисията.
- Какво ще предприеме комисията оттук нататък?
- Реакциите, в т.ч. и изявленията на комисията, сочат, че тя ще продължи да наблюдава процеса с полицейския произвол в България. Опитите за изкривяване на действителността чрез извеждане на този скандал като изолиран, вътрешен проблем, са пълна манипулация на общественото мнение у нас. В Брюксел изглежда, че комисията от самото начало е поела ангажимент по въпроса. Освен това тя е приела доклад относно намеренията си да помогне на България да се справи със злоупотребата със СРС-та. На заседанието във вторник беше споменато, че изглежда че законодателството в България отговаря на европейската директива, но въпреки това има загриженост по отношение на прилагането му. Преведено на български, означава, "законът е добър, но има злоупотреба с него".
- Какво всъщност предизвиква притесненията ви относно скандалите със СРС-та?
- Въпросът, който трябва да се дискутира в българското общество, е кой, защо и как нарушава закона. Какви са мерките, за да се прекрати това нарушение, и какви са начините, по които трябва да се отстранят злоупотребите. Необходимо е да се разбере кои са хората, които персонално носят отговорност за подобни нарушения. Ако проблемът идваше от самия закон, НС и МС биха предприели законодателни промени. Става въпрос за нарушение на законодателството.
- Само скандалите със СРС-та ли бяха обсъдени в ЕП?
- Стана въпрос и за скандала с гражданската инициатива, която е проверявана от ДАНС. Колегите ясно казаха, че ако България прави тези неща, то тя би могла да компрометира и гражданската инициатива по новия Лисабонски договор, като започне да прави проверки и при инициативи в европейски мащаб. Дискутирахме и полицейския произвол, и 27-те осъдителни дела срещу България в Страсбург, както и атрактивните акции, при които със силови методи се задържат невъоръжени хора с несъразмерно приложена срещу тях сила.
- В ЕК и ЕП бе разпространен доклад от Института за модерна политика. Имате ли поглед върху него?
- В доклада се отчита тенденция за дехармонизация на европейското законодателство. От 2001 г. България изпълнява задълженията си да привежда европейски директиви в закони, но се забелязва странен процес за обратно връщане на законите в посока несъответствие с европейското законодателство. Това нарочно ли се прави или поради некомпетентност? Ако се прави поради некомпетентност, управляващите и парламентът трябва "да влязат в час" и да си понесат отговорността. Ако е нарочно, означава ли, че се опитваме да излизаме от ЕС или да го бойкотираме? За тези неща трябва да се носи отговорност.
- Имате ли конкретни предложения, свързани с проблемите, за които споменахте?
- Възнамеряваме да отправим искане към комисията за създаване на орган, който да наблюдава прилагането и хармонизирането на законодателството - не само за времето, в което държавите се съобразяват и спазват задълженията си, но и след това. Такъв орган няма, защото на никого досега не му е хрумнало, че след като една държава веднъж е приела закон, впоследствие ще направи поправки в обратната посока. Абсолютен прецедент сме и комисията очевидно е изненадана от тази практика.
- Как ще коментирате поведението на евродепутатите от ГЕРБ по време на дискусията?
- Те не за първи път показват липса на опит и паника. Поне да се бяха подготвили, вместо да използват клишета. Да се твърди, че в България няма скандал със СРС-та, при условие че ЕК прави изявление по този повод, е смешно. А всичко да се свежда до "българи клепат българи" е елементарно. Да мислим, че живеем на изолиран остров, и че се налага някой да крещи в зала, за да му обърнат внимание, че в България става нещо странно, е незрял и елементарен подход.
- Как ще коментирате декларацията на управляващите от 11 февруари?
- С нея управляващото мнозинство приравнява организираната престъпност с опозицията. Ако правителството е поело стъпки за изкореняване на организираната престъпност, а я приравнява с опозицията, означава ли това, че възнамерява да изкорени опозицията? Или ако не възнамерява да унищожи опозицията, нима смята да не унищожава и престъпността, щом слага знак на равенство между двете?
ГЕРБ единствени в държавата си позволяват да използват риторика, която е фашизоидна и е подкрепяна само от националистическа партия. Тази декларация дали е проява на некомпетентност и своеволие на определени кръгове в партията? Възнамеряват ли управляващите да възстановят чл. 1 от конституцията, защото в същата тази декларация се казва, "който е враг на ГЕРБ, е враг на държавността"? След като се говори за равенство между опозиция и организирана престъпност, смятат ли да забранят опозицията в България, както и различното мислене?
ГЕРБ е единствената партия у нас през последните 20 години, която си позволява подобно поведение и изявления като официална позиция. И то с подкрепата на националисти, за които подобна риторика е присъща. Колегите от Италия и Великобритания окачествиха това поведение като недопустимо за страна членка на ЕС. ГЕРБ трябва да се определи: ще завива към фашизъм и национализъм, или ще спазва демократичните принципи на европейското семейство, към което принадлежим.
 

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 639

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 568

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 477

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 633

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 651

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 42

Путин: Западът лъже, че Русия ще нападне

автор:Дума

visibility 570

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 599

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 655

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 566

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 621

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ