06 Август 2020четвъртък22:21 ч.

Георги Гьошев показва свои живописни творби

Синът на Станка Гьошева, която е била модел на Майстора, разказва спомен за именития художник

/ брой: 106

автор:Константин Еленков

visibility 4709

Изложба с живописни творби на инж. Георги Гьошев е подредена в Централния дом на архитектите в София, ул. "Кракра" 11, до 20 май.
Георги Гьошев е роден на 9 март 1937 г. Активно участва в художествени изложби от 1958 г. Негови творби са излагани освен в България, в Русия, Полша, Румъния и Алжир. Получавал е награди и отличия. Негови картини притежават колекционери в България, Русия, Украйна, Италия, Франция, САЩ, Германия, Алжир, Мароко и Филипините. Майката на автора - Станка Гьошева, е една от моделите на Владимир Димитров-Майстора. Нейният син разказва спомен, свързан с портрет на Стания, озаглавен "Мома от Калотинци".
"Името на майка ми e Станка Гьошева, Стания е по местното наречие. С Владимир Димитров-Майстора съм се срещал многократно. Запозна ни, естествено, майка ми. При идването си в София, тя отсядаше при сестра си Петра, рисувана също от Майстора. Обаждаха му се и се срещаха с него. От първото ми запознанство с Майстора се е запечатала неговата осанка - висок, слаб, с брада и широкопола шапка, бавна походка и мек, спокоен и равен глас. След това го срещах почти във всички изложби, където и аз, любител-художник, с нетърпение очаквах да го видя. Майсторът стоеше в залата, заобиколен от почитатели. Той рядко изказваше мнение. Наблюдаваше и изучаваше картините.
Изложби с картини на Майстора се организираха почти във всички столици на Европа. Издадоха се издания и репродукции. Репродукции от картини на Майстора съм срещал при моите пътувания в Северна Африка, Индия, Азия.
Няма да забравя едно мое пътуване във Виетнам в края на седемдесетте. На официална среща една от присъстващите виетнамки, като разбра, че съм от България, излезе от стаята и след малко се върна със сияещо лице: "Сега ще ви покажа българската Мадона!" Показа я. Това беше репродукция на картината на Майстора "Мома от Калотинци". Когато казах, че това е майка ми, която е послужила за модел, всички наскачаха да ме поздравяват. За тая картина съм чувал Майстора да казва на майка ми: "Станийо, от твоя портрет съм получил най-много пари."


Владимир Димитров-Майстора, "Мома от Калотинци"

Георги Гьошев, "Автопортрет"

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 105

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 724

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ