01 Декември 2021сряда03:32 ч.

Георги Богданов: Кризата е неуправляема по отношение на децата

автор:Дума

visibility 231

 СЗО и УНИЦЕФ  не един път казват, че последното, което трябва да бъде затворена в пандемията ,са  училищата. Миналата учебна година бе по абсолютно същия начин – молове и ресторанти бяха отворени, а училищата се затвориха. Това напомни в студиото на БНР Георги Богданов, изпълнителен директор на Националната мрежа за децата.

Ние постоянно говорим с Министерството на образованието и здравеопазването, защото това, което се случва, е абсолютно недопустимо - да бъдат отворени ресторанти, но да бъдат затворени децата ни, подчерта няколко пъти Богданов.

Децата, особено българските, са изключително травмирани заради това, че са най-много затворени. Като гражданска организация настояваме, че училищата трябва да бъдат отворени. Трябва да бъдат взети някои конкретни политически решения, каза още той.

Аз се учудвам къде са синдикатите, къде  е госпожа Янка Такева, които да говорят за ваксинация на учителите, за това как да се осигури безопасна среда в училище. Хора, които би трябвало да вярват на науката, в момента са против мерки, доказани в световен мащаб, каза още Богданов. Тук обаче трябва да се гледа интереса на децата, а той категорично е да са в училище.

"На първо място трябва да се даде ясен отговор на това дали учителското съсловие ще се ваксинира или не, при какви условия и защо продължава да има учители, които не са ваксинирани, а работят с нашите деца. Второ, има родители, които не искат да се правят изследвания на децата им за ковид, става дума за тези, които са с взимане на слюнка, неинвазивни. Има и родители, които искат децата им да се тестват и бъдат в една добра и защитена среда", заяви Богданов.

По думите му хората са наплашени от всичко, което се случва, а кризата е абсолютно неуправляема по отношение на децата, на детския интерес и интереса на родитела. Затова образователното и здравното министерство трябва да направят ясен план.

"Така, както вървят нещата с пандемията, ние ще бъдем затворени до няколко седмици. Това, което се прави с незатварянето на държавата, е да се изчакат изборите. Малките деца поне трябва да бъдат пуснати да учат, защото на едно дете от 1 до 4 клас не може да му бъде задържано вниманието пред екрана така, както при големите", заяви той.

Трябва да се дискутира как ще стане безопасна средата в училище и как да се направи такава организация на работа, че да се осигури присъствено обучение за децата на тези родители, които нямат против неивазивните тестове, коментира още Богданов.

Според директора на Национална мрежа за децата няма държава, която да предлага мярка неваксинираните учители да преподават от вкъщи.

"Аз не мога да си представя, че един учител ще си стои вкъщи, а 30 ученици ще стоят в клас само защото той не иска да се ваксинира", заяви Богданов.

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ