16 Януари 2022неделя22:16 ч.

ново:

Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия Националният съвет на БСП свиква заседание на 50-ия Конгрес *** Пакет от 1,5 млрд. лв. в помощ на бизнеса и ЕРП заради енергийната криза *** Земетресение разклати Гърция, усети се в София *** Окончателно: Гонят Джокович от Австралия

"GE" си призна за корупция

Подкупи са отваряли широко вратите за търговия с режима на Саддам Хюсеин

/ брой: 172

автор:Дума

visibility 1096

Американската компания "Дженерал електрик" ("GE") се е съгласила да внесе в държавната хазна 23,5 млн.долара, за да снеме от себе си обвиненията, повдигнати от властите на САЩ за даването на подкупи на официални лица в Ирак, съобщава The Financial Times.
Според Комисията по ценни книжа и борси (SEC) претенциите на държавата се отнасят към дейността на четири фирми, свързани с "GE". Те са обвинени, че са подкупили висши представители на министерството на нефтената индустрия и на министерството на здравеопазването на Ирак, за да спечелят договори за доставка на оборудване за пречистване на вода и на апаратури за медицински заведения. Според американските власти доставките на оборудване са се осъществявали в рамките на програмата на ООН "Нефт в обмен на продоволствие", която е действала в периода 1996-2003 година.
Както става известно, "GE" без каквито и да е уговорки се е съгласила да заплати наложената от SEC глоба, при това без да потвърди или опровергае обвиненията на комисията. Единственият коментар на компанията е бил за това, че от посочените в обвинението 18 сключени договора, които по мнението на регулаторния орган са били подписани в нарушение на закона, 14 са били подписани от компаниии, които по това време не са принадлежали на "GE". Останалите 4 договора са били свързани с подразделения на компанията ("GE Healthcare") в Европа.
Припомняме, че в рамките на програмата "Нефт в обмен на продоволствие" правителството на Ирак, на което след интервенцията на иракската армия в Кувейт бяха наложени изключително тежки икономически санкции, получи правото да продава добивания на територията на страната петрол. В замяна на това бе отворена вратичка за компенсиране на иракската продукция чрез възможността с получените пари да закупуват единствено продоволствие и медикаменти.
В тази връзка специална комисия на ООН през 2005 година установи поредица от тежки нарушения на различни международни компании при изпълнение на програмата за санкции срещу режима на Саддам Хюсеин. В по-късно разследване под ръководтвото Пол Уолкър, шеф на Федералния резерв на САЩ, е доказано, че близо 2200 компании от 66 страни, участващи в програмата, са заплатили крупни парични възнаграждения на иракския режим, който конкретно да закупува определени стоки именно от тези компании. Според направения анализ режимът на Саддам Хюсеин, въпреки наложените ограничения, е получил близо 1,8 млрд. долара "поощрения" под формата на продкупи.

Чужда сметка

автор:Аида Паникян

visibility 546

/ брой: 9

Проф. Греди Асса: Изкуството дава доброта и смисъл

автор:Дума

visibility 631

/ брой: 9

Шипченските камбани

автор:Димитър Копривленски

visibility 621

/ брой: 9

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ