29 Ноември 2021понеделник10:15 ч.

На снимката: Николай Павлов

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

"Булгаргаз" не продавал синьо гориво в чужбина въпреки огромния интерес

/ брой: 228

автор:Дума

visibility 1629

Природният газ може да поскъпне през декември с малко повече от предвижданите 3%. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на обсъждането на цените в енергийния регулатор. Причината е, че прогнозата е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите се повишиха, обясни Павлов. "Има значително покачване на цените на природния газ на европейските газови пазари и вероятно в предложението, което ще внесем на първи декември, цената ще бъде малко по-висока. Това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на "Северен поток 2" до изпълнение на определени условия на проектната компания. Курсът долар-евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която "Булгаргаз" ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка", поясни Павлов.

Според него "Булгаргаз" не продава природен газ на съседните пазари, макар че има голям интерес към доставки заради по-ниската от средната за ЕС цена у нас. Очакванията на Павлов са, че все пак цената на газа на българския пазар ще бъде с около 35% под нивата в Европа. Заради това и газът на "Булгаргаз" е атрактивен, но от компанията коментират, че искат да прехвърлят всички ползи от политиката, която водят, само за българските потребители. Павлов призова КЕВР да контролира строго търговете по програмата за освобождаване на газ, която цели намаляване на монополната позиция на "Булгаргаз" на пазара.

До август са продадени всички количества по програмата за 2020 г. В последните търгове пък вече са продадени към 80% от газа, който компанията има ангажимент да пусне на пазара за следващата година. Според законодателството за 2022 г. "Булгаргаз" трябва да пусне 600 млн. куб. метра на пазара (през газовата платформа на хъб "Балкан"), а вече са реализирани продажбите на 510 млн. куб. метра. Изкушението е голямо тези количества да бъдат изнесени, затова трябва да бъде следено газът да остане на българска територия, препоръча Павлов. "КЕВР ще изпълни функциите, възложени ни в законодателството и нормативните документи", каза председателят на енергийния регулатор Иван Иванов. От "Булгаргаз" заявиха още своята готовност да посрещнат зимния сезон - в газохранилището в "Чирен" има повече нагнетени количества газ спрямо миналата година. Павлов обаче се оплака, че има доставчици, които не са осигурили нужните им количества и в последния момент се обръщат към тях за покупки.


ГБС  може да строи връзката със Сърбия

"Главболгарстрой" може да строи газовата връзка със Сърбия, става ясно от решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по жалбите на двама от другите кандидат-строители. Най-голямата строителна фирма в България спечели конкурса на държавното дружество "Булгартрансгаз" с втора най-висока комплексна оценка, след като победителят - консорциум "Кенпайп", в края на септември се отказа от договора, докато течеше проверка по жалби срещу неговото избиране. Решението на КЗК може да бъде обжалвано във Върховния административен съд в 14-дневен срок. Подобно действие обаче ще забави още повече проекта, който трябваше да бъде готов до май 2022 г. Очакванията са той да бъде завършен в срок от 350 дни, което означава отлагане на пускането му в експлоатация с поне половин година.


 

 

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 578

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 641

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 585

/ брой: 229

Ще спрат ли ваксините Омикрон?

автор:Дума

visibility 66

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 638

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 628

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 612

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 655

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 809

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 694

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 948

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ