09 Август 2020неделя20:28 ч.

Галерист събра 133-ма автори

Емблематични творби, собственост на Старозагорската галерия, може да се видят в стилен каталог

/ брой: 292

автор:Петър Георгиев

visibility 2210

Емблематични творби на 133-ма автори, собственост на Старозагорската художествена галерия, която след няколко месеца ще отбележи 55-годишнината от първата си експозиция, може да се видят от ценителите на изящното изкуство в стилен каталог.
Съставител и автор на текстовете, разположени върху 100 изящно оформени страници, е дългогодишният директор на културния институт, проф. д-р Марин Добрев. Цветните репродукции са на фотографа Цветан Четъшки, а голямоформатният каталог излиза с щемпела на "Дъга плюс" с основен спомоществовател община Стара Загора.
Заглавната корица е оформена с класическия портрет "Цар Симеон Велики", рисуван от Димитър Гюдженов през 1943 г. Изданието започва с икона на Богородица Одигитрия от XVII в., дело на неизвестен автор и се "затваря" с литографията "Диалози с А. Мантеня" (2007) на родения в Хасково Владимир Чукич. В предговора на уникалното за галерията издание проф. Добрев припомня как всъщност са положени основите на сбирката, в която днес има над 4000 творби.
Инициативата е на Атанас Кожухаров, който като учредител и първи председател на археологическото дружество "Августа Траяна" отправя покана към художника Никола Стоенчев да дари портрета на революционера Кольо Ганчев. Това е и първото платно, след което следва рисуваният от Евгения Иванова портрет на самия Кожухаров.
Градската театрална трупа пък предоставя портрета на оперната прима Христина Морфова, излязъл изпод четката на Иван Мърквичка. До втората половина на 50-те г. от ХХ век галерията остава под крилото на Историческия музей, чак през 1958 г. с решение на Общинския съвет започва организационната дейност за обособяването й като самостоятелен културен институт. Първата експозиция на новата галерия е открита на 17 юли 1960 г., почти две десетилетия неин дом е източното крило на Драматичен театър "Гео Милев". Пръв директор е художникът Руси Карабиберов, след него делото поема живописецът Иван Попчев. От 1994 г. тя се оглавява от изкуствоведа Марин Добрев. В каталога са включени почти всички произведения от основния галериен фонд.


 Корицата на каталога е оформена с портрета на цар Симеон Велики, нарисуван от Димитър Гюдженов

Екатерина Захариева си урежда пост в ЕС?

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 151

Бедствено положение в хасковски общини заради пожар

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 151

Над 250 жалби са получени в парламента

автор:Аида Паникян

visibility 52

/ брой: 151

Протестно автошествие задръсти пътя към Калотина

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 151

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 151

Димитър Зоров: Сирене под 12 лева е със сухо мляко

автор:Дума

visibility 34

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 38

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 59

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 37

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 151

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 49

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 43

/ брой: 151

Учителят от Джулюница

автор:Лозан Такев

visibility 43

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ