30 Юли 2021петък23:16 ч.

Наука

Фондът към МОН отпуска 20 млн. лв. за фундаментални изследвания

На видео всеки може да види научните проекти у нас, свързани с КОВИД-19

/ брой: 111

автор:Велиана Христова

visibility 154

Два нови конкурса за тази година обяви фондът "Научни изследвания" (ФНИ) към МОН - за финансиране на фундаментални научни изследвания в 10 направления и на фундаментални научни изледвания на млади учени и постдокторанти. До 7 юли ще се подават предложения за първия конкурс, който е на обща стойност 19 млн. лв. За втория са заделени 1 млн. лв., а срокът за кандидатстване е до 9 юли.

У нас финансирането на фундаментални научни изследвания се осъществява единствено чрез фонда на МОН. А както е добре известно, без развитието на фундаменталната наука всякакви приложни изследвания и технологии в т. нар. иновативна икономика имат краткотраен ефект. С двата конкурса фондът подкрепя нестопанска научна дейност чрез придобиване на нови знания. В първия конкурс проектите са тригодишни, минималната сума за всеки от тях е 60 000 лв., а максималната - 120 000 лв., като допълнително могат да бъдат заявени до 50 000 лв., предназначени само за закупуване на апаратура и консумативи. В конкурса за млади учени и постдокторанти пък за всеки проект (две години) ще се отпускат минимум 15 000 лв. и максимум 30 000 лв. 

Любопитна инициатива поде ФНИ за научните проекти у нас, които са свързани с пандемията от КОВИД-19 и вече се изпълняват след проведени конкурси. Фондът предоставя информация и видеоклипове, чрез които всеки може да се запознае със съответното изследване. Видеопредставянето на проектите е достъпно тук. Вероятно най-висок интерес могат да предизвикат проекти като този на Националния център по заразни и паразитни болести, който търси отговор на въпроса колко дълго се запазва имунитетът спрямо вируса. Или пък текстилните материали, които могат да предотвратят заразяване, създавани в ХТМУ; синтезът на флуорестецнти РНК багрила за диагностика (СУ); връзката на опасния вирус с климатичните промени (Институт за изследване на климата, атмосферата и водите, БАН); мерките за намаляване на последиците за икономиката, за транспорта (УНСС); стресът от пандемията и психологическите ефекти от нея (Етнографският институт и Институт за изследване на населението и човека - БАН) и др.

Промените в бюджета влизат в парламента през август

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 145

Дават кредитите от ББР на прокурор

автор:Дума

visibility 399

/ брой: 145

Отказаха дерогация на "Топлофикация София"

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 145

Вучич: Създаваме Балкани без граници

автор:Дума

visibility 476

/ брой: 145

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 637

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 586

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 1046

/ брой: 144

Няма такъв автогол

автор:Валентин Георгиев

visibility 939

/ брой: 145

Левски във Вароша

visibility 356

/ брой: 145

Трохи за бедните, пачки за богатите

автор:Анко Иванов

visibility 620

/ брой: 145

Да останем верни на заветите на бузлуджанци!

автор:Дума

visibility 375

/ брой: 145

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ