22 Януари 2020сряда23:18 ч.

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 374

10% от 623 работодатели, включени в обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта, планират да наемат нови служители през първите три месеца на годината, 6% предвиждат да намалят работната сила и 82% не очакват промяна. След като данните бъдат коригирани спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта е плюс 7% и остава непроменена в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година.

Данните от изследването за заетостта разкриват, че работодателите във всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат работната сила в периода януари-март. Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор "Минно дело", където нетната прогноза за заетостта е плюс 13% - значително увеличение от 12 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година. Стабилно увеличение на заетостта се очаква и в сектор "Строителство", където прогнозата е  плюс 12%, както и в секторите "Производство" и "Транспорт, складове и комуникации" с прогнози от плюс 11%. 

Работодателите от сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги" предвиждат умерен климат на наемане с прогноза от плюс 9% и прогнозата за "Публичен и социален сектор" е плюс 8%. В същото време работодателите от сектор "Земеделие, горско стопанство, лов и риболов" очакват най-слабия пазар на труда, като отчитат предпазлива прогноза от плюс 1%.

Намеренията за наемане намаляват в пет от 10-те индустриални сектора в сравнение с предишното тримесечие, като сектор "Земеделие, горско стопанство, лов и риболов" отчита най-значителен спад от 9%. Спрямо същия период на миналата година плановете за наемане се засилват в пет от 10-те индустриални сектора - "Минно дело", "Публичен и социален сектор", "Строителство", "Транспорт, складове и комуникации" и "Производство". В същото време перспективите за наемане намаляват в четири сектора със значителен спад от 20% в сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги".

От регионална гледна точка в периода януари-март се предвижда увеличение на работната сила във всички пет региона. За девето поредно тримесечие най-силен пазар на труда се очаква във Варна, където нетната прогноза за заетостта е плюс 13%. Предвижда се скромно увеличение на числеността на служителите в Пловдив и София с прогнози от плюс 8%, докато прогнозата за Бургас е плюс 7%, а работодателите в Русе отчитат най-слабите намерения за наемане с прогноза от плюс 3%.

Парламентът пак промени правилата за търговия с горива

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 15

Сърбия иска да ни помага с техника и заварчици за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 15

Пакетът "Мобилност" все по-близо до влизане в сила

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 15

Искат подпомагане за тютюна и след 2021 г.

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 15

Дефицит на демокрация по света

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 15

Русия с кабинет на приемствеността

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 15

Гърция избра жена за президент

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 15

Доблестта се наказва със смърт!

автор:Христо Георгиев

visibility 113

/ брой: 15

"Тъпан бие, хоро се вие"

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 15

Окончателното решение на руския въпрос

автор:Георги Георгиев

visibility 121

/ брой: 15

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ