06 Август 2020четвъртък01:40 ч.

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

/ брой: 238

автор:Дума

visibility 632

10% от 623 работодатели, включени в обзорното изследване на ManpowerGroup за заетостта, планират да наемат нови служители през първите три месеца на годината, 6% предвиждат да намалят работната сила и 82% не очакват промяна. След като данните бъдат коригирани спрямо сезонните колебания, нетната прогноза за заетостта е плюс 7% и остава непроменена в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година.

Данните от изследването за заетостта разкриват, че работодателите във всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат работната сила в периода януари-март. Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор "Минно дело", където нетната прогноза за заетостта е плюс 13% - значително увеличение от 12 процентни пункта в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година. Стабилно увеличение на заетостта се очаква и в сектор "Строителство", където прогнозата е  плюс 12%, както и в секторите "Производство" и "Транспорт, складове и комуникации" с прогнози от плюс 11%. 

Работодателите от сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги" предвиждат умерен климат на наемане с прогноза от плюс 9% и прогнозата за "Публичен и социален сектор" е плюс 8%. В същото време работодателите от сектор "Земеделие, горско стопанство, лов и риболов" очакват най-слабия пазар на труда, като отчитат предпазлива прогноза от плюс 1%.

Намеренията за наемане намаляват в пет от 10-те индустриални сектора в сравнение с предишното тримесечие, като сектор "Земеделие, горско стопанство, лов и риболов" отчита най-значителен спад от 9%. Спрямо същия период на миналата година плановете за наемане се засилват в пет от 10-те индустриални сектора - "Минно дело", "Публичен и социален сектор", "Строителство", "Транспорт, складове и комуникации" и "Производство". В същото време перспективите за наемане намаляват в четири сектора със значителен спад от 20% в сектор "Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги".

От регионална гледна точка в периода януари-март се предвижда увеличение на работната сила във всички пет региона. За девето поредно тримесечие най-силен пазар на труда се очаква във Варна, където нетната прогноза за заетостта е плюс 13%. Предвижда се скромно увеличение на числеността на служителите в Пловдив и София с прогнози от плюс 8%, докато прогнозата за Бургас е плюс 7%, а работодателите в Русе отчитат най-слабите намерения за наемане с прогноза от плюс 3%.

БТПП: Икономическата криза се задълбочава

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Експерт: Внасяме огромни количества палмово масло

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 149

Близо 50% от парите за безлихвените заеми са договорени

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Четири пъти повече сигнали за пилешко със салмонела

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 149

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 149

Сърбия си пази небето с китайски ракети

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

ЕК е против затварянето на вътрешните граници

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 149

Китай е против ескалация на отношенията със САЩ

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 149

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 179

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 149

Как да излекуваме политическата система

visibility 172

/ брой: 149

Датата

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ