04 Август 2021сряда22:32 ч.

Снимка МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Интервю

Филип Попов: Властта замазва проблемите с честността на изборите

Само с обединен анти-ГЕРБ фронт може да се даде отпор на фалшификациите на вота, заяви секретарят на ПГ "БСП за България"

/ брой: 16

автор:Юлия Кулинска

visibility 1521

ФИЛИП ПОПОВ е роден във Видин. Завършил е право в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Член е на НС на БСП. Народен представител от БСП в 42-то, 43-то и 44-то Народно събрание. Секретар на ПГ "БСП за България". Зам.-председател е на Комисията по правни въпроси и член на Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на СРС и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения. Владее английски език.

 

- Г-н Попов, БСП прави срещи с извънпарламентарни партии и НПО за обединение за честни избори. Това ли е формулата за отпор на фалшификациите?

- Категорично! У нас има усещане за липсата на честност при провеждането на изборите, при отчитането на резултатите и попълването на протоколите. Опасяваме се, че ГЕРБ отново ще направят опит да манипулират изборите чрез недействителни бюлетини, чрез поправки в протоколите, чрез корпоративен вот, купуване на гласове и на комисии и т.н. За да се даде отпор на фалшификациите, по инициатива на левицата се провеждат разговори за общ анти-ГЕРБ фронт. Целта е всички да обединим усилията си, за да гарантираме честни избори. Да дадем гаранции на хората, че ще защитим гласа им и че той ще бъде отчетен така, както е подаден. Искаме българите да гласуват свободно, без страх и да им бъде гарантирано спокойствие в деня на вота. 

БСП като най-голямата опозиционна партия покани и подава ръка на всяка формация и гражданско обединение, което подкрепя провеждането на честни и прозрачни избори, които са една от висшите демократични ценности. Фактът, че толкова много организации откликнаха и се отзоваха на поканата, означава, че подходът ни е правилен и навременен. БСП търси общ фронт за честни избори, а не предизборна и следизборна коалиция.

- Народното събрание гласува на първо четене промени в Закона за извънредното положение, свързани с гласуването на карантинираните и хоспитализираните по време на пандемията. С тях се вменяват допълнителни задължения на ЦИК. Реагирахте остро срещу това и в правната комисия, и в пленарна зала. Защо и какви бяха мотивите ви?

- ГЕРБ се опитват да замажат проблемите с честността на вота с временни промени не в Избирателния кодекс, а в Закона за извънредното положение. Властта отново се измъква от отговорността си, която има по организацията на изборите, и я прехвърля на ЦИК. На комисията се вменяват несвойствени за нея задължения. Тя трябва да изготви т.нар. медицински протокол за действия на предстоящите избори. Тя ще трябва да поеме цялата отговорност за организирането на тези избори и това е тенденция, която наблюдаваме от началото на пандемията - прехвърляне на отговорността от МС към всички останали органи. ЦИК излезе със становище, което е своеобразен протест към неглижирането от страна на правителството на организацията на вота.

- БСП внесе проектозакон за промени в Изборния кодекс. Какво включват те?

- Всички опити за манипулации на тези избори - за корпоративен и купен вот, натиск и репресии, ще потънат, ако българите излязат да гласуват масово. От БСП правим всичко възможно да гарантираме здравето на гражданите, когато излязат да гласуват, и честността и прозрачността на този вот. Предлагаме видеонаблюдение при броенето на бюлетините и отразяването на резултата в протоколите и изчистване на избирателните списъци от мъртви души чрез активна регистрация. 

Проектът предвижда камерите в секциите да предават онлайн броенето на бюлетините и съставянето на протоколите. Да се прави запис, който може да служи в съда като доказателство, ако има съмнение или сигнали за злоупотреби в изборния ден. Предлагаме камерите да бъдат инсталирани в секциите, а не всеки застъпник, наблюдател и член на комисия да може да излъчва в реално време през свое устройство. През последния месец президентът и извънпарламентарните партии настояха за камери при броенето, но управляващите отхвърлиха идеята.

Предложението ни за активна регистрация е наша стара идея, която досега не срещна подкрепа от мнозинството в Народното събрание. С нея се изчистват "мъртвите души" от избирателните списъци чрез създаването на публичен регистър на хората, гласували на предишни избори. ЦИК ще трябва да поддържа и обновява въпросния регистър, като именно той се използва за съставянето на избирателните списъци. Предвижда се хората, които не са в списъците, да имат определен срок да заявят желанието си да гласуват, а ако не го направят, ще могат да бъдат дописани в изборния ден от секционната комисия по постоянен адрес.

- Датата за вота, която предложи президентът Румен Радев, предизвика неистов вой от страна на властта, който продължава. Каква е причината за това? Готова ли е БСП за изборите?

- БСП е готова за избори и е в много добра кондиция. Подкрепяме всяка дата за провеждането им. За управляващите на която и дата да се проведе вотът, все няма да е удобна. В края на този мандат, а и през изминалите, независимо от конфигурацията, в която управляват, емпирично показаха, че не могат да управляват. За всички е ясно, че управлението им доведе до хаос в почти всички системи - здравеопазване, образование, социална политика, икономика, правосъдие и вътрешен ред и т.н. Във всички има натрупване на напрежение, хаос и корупция, пропила цялата държава. Но хората вече осезаемо усещат това и затова излязоха на протести и искане за промяна.

- През декември Корнелия Нинова обяви, че БСП има алтернативен Национален план за възстановяване и устойчивост на България. За какво става дума в него?

- Да, БСП има план, от който зависи развитието на страната ни в следващите десет и повече години. Той трябва да очертае структурните проблеми пред страната, да подреди приоритетите и да предложи конкретни стъпки за тяхното решаване. Алтернативният план на левицата стъпва на стратегическия документ "Визия за България" и предвижда промени в модела на здравеопазване и образование, в областта на екологията, изграждане на интелигентни градове, зелена икономика, борба с демографската криза и корупцията. БСП настоява за изготвянето на електронна здравна карта и здравно досие, които да съдържат данни за размера на здравните вноски на всеки, колко пъти и къде е лекуван, от кого и колко е струвало. Предлагаме Единна електронна образователна система с информация за всеки ученик и студент - в кое училище учи, колко отсъствия има, кой му преподава, колко често го оценява. Нужни са ни Единен електронен данъчен регистър, обединяващ информация за имуществото, доходите, които има едно лице, и помощите, които получава, и Национална електронна система по заетостта, свързваща всички бюра по труда на територията на страната с данни за безработицата по области, търсещите работа и социални помощи. БСП ще работи за изграждането на Единна информационна система, обединяваща пазарите на селскостопанска продукция, с платформа за електронна търговия за достъп на фермерите до пазарите и големите търговски вериги. В плана е залегнала идеята за изготвянето на Национален електронен поземлен регистър, с който се решава въпросът с т.нар. бели и червени петна в земеделието - кой взема субсидии, за какво ги получава, количество произведена продукция.

- Животът на това Народно събрание изтича. С какво ще се запомни то?

- Остават още около два месеца до приключване на мандата на 44-ия парламент. Освен с бурните скандали и непримирими спорове между управляващо мнозинство и опозиция и рекордно ниското доверие, той ще се запомни с неглижирането на народните представителите от премира Бойко Борисов. Това, за съжаление, е негова норма на поведение, въпреки че България по Конституция е парламентарна република и Народното събрание е върховният орган на управление. Министър-председателят унижи и своите депутати от ГЕРБ и коалиция, както и парламентарния шеф, и превърна парламента в гумен печат на своите желания. Той пътува из страната с държавния джип, раздава през прозореца му държавни пари, като че ли са негови. Цял свят видя как спи в държавната спалня с пистолет до главата и край чекмедже, пълно с пачки евро и кюлчета злато, и разказва как някаква Мата Хари го е снимала. Всичко това е доказателство, че г-н Борисов не разсъждава като държавник. Истинският държавник мисли и се грижи за хората, за страната, за институциите, които са един от символите на държавността, и доверието в тях е много важно.

Това всъщност е първият мандат, който ГЕРБ ще довършат, защото досега останалите два бяха предсрочно прекратявани. Не очаквам обаче промяна в поведението на управляващите до края на март. По всяка вероятност ще има отново "на тъгъдък" внасяне на законопроекти, голяма част лобистки, без реална оценка на въздействието им върху живота на хората. Управляващите показаха и доказаха, че не са способни на промяна към по-добро.

Парламентът отряза ГЕРБ за комисия срещу МВР

автор:Юлия Кулинска

visibility 67

/ брой: 149

БСП не дава безусловна подкрепа на ИТН

автор:Павлета Давидова

visibility 72

/ брой: 149

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 66

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 84

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 50

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 118

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 124

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ