08 Декември 2021сряда02:43 ч.

Филип Попов: Има консенсус за промени в съдебната власт

автор:Дума

visibility 594

"Успяхме да се обединим около това, че търсим справедливост в съдебната власт. И в центъра на системата на съдебната власт да бъдат поставени законните интереси на гражданите и на стопанските субекти. Защото без тях на практика се обезсмисля битието и на съдебната, и на законодателната, и на изпълнителната власт." Това каза по отношение на преговорите за постигане на коалиционно споразумение в сектор "Правосъдие" Филип Попов, избран за народен представител от "БСП за България", по Bulgaria On Air.

"Време е да се спре с приказките и да се направи нещо реално и прагматично, което ще доведе до усещане у хората за справедливост", категоричен бе той. По думите на Попов на преговорите БСП е призовала за възвръщане на качествения законодателен процес в Народното събрание. По отношение на главния прокурор - промяна в чл. 139 от Закона за от съдебната власт, който разширява компетенциите на главния прокурор, извън определените му по Конституция. На второ място Попов посочи въвеждане на възможност за обжалване на откази за образуване на досъдебни производства, когато сигналите са срещу главния прокурор, срещу административни ръководители на прокуратурата или когато касае полицейско насилие.

"Всички, които бяхме на тези преговори, се обединихме около премахването на специализирания съд и прокуратура", каза още социалистът.

"Това, което предложихме и се прие е, че тя трябва КПКОНПИ да спре да бъде "бухалка", а наистина да бъде институция, която да се бори срещу корупцията. Затова трябва да се фокусира върху двете си основни дейности - отнемане на незаконно придобитото имущество и конфликта на интереси. Категорично трябва да има промяна в тази комисия", смята Попов.

До консенсус се е стигало и по друга тема, съобщи Попов, касаеща високите такси. "Правосъдната ни система трябва да спре да бъде тази приходна агенция, която е в момента. Тази 4% на такса на практика спира достъпа до правосъдие на много български граждани. Те не могат да си платят тази такса, която е и една от най-високите в Европа. Следва да се разгледат и таксите по административни, търговски дела", коментира той.

"Колегите-преговарящи от другите партии се съгласиха с нашите приоритети в сектор "Правосъдие". Нямаме конституционно мнозинство за промени в Конституцията, но трябва да видим какво спешно можем да направим с мнозинството, което имаме", обобщи Филип Попов.

 

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ