02 Юли 2020четвъртък15:30 ч.

От редактора

Език свещен...

/ брой: 160

автор:Боян Бойчев

visibility 1678

В ръцете си държа една брошура за Фестивал на здравето, провел се през юни тази година в Южния парк. Прекрасна инициатива! След като преобладаващата част от населението у нас е далеч от здравословния начин на живот, такива прояви са много необходими. Съвети за правилно хранене, спортни занимания и, разбира се, реклама на различни фирми, чиято продукция е насочена към това да направи живота ни по-добър и качествен. Но...
Вглеждайки се в списъка с фирмите, които се представят на това събитие, останах изумен. В България ли се намирам, в чужбина ли? Имената на повечето от участниците са изписани или на латиница, или самите фирми имат латинско (английско) звучене. Направих си труда да проверя при колко от тях името или заявената дейност са с български думи и букви. От близо 90 участници, се оказа, че свръх сили мога да отделя 20-ина. Всичко останало за човек, който не говори английски, би било трудноразбираемо.
Не казвам, че не трябва да говорим чужди езици. Но къде остана българският? Къде е езикът, съхранил ни като нация и за който наши сънародници са плащали с главите си?
През последните години непрекъснато се правят опити да бъде приет Закон за езика, който да се опита да спре този губителен за нацията ни процес. Неведнъж сме повдигали този въпрос на страниците на ДУМА. Глас в пустиня. 
Тази брошура, както и самата проява, е насочена основно към младите хора, към подрастващите. Те със сигурност ще се справят с английските имена и фрази, но дали знаят българските им съответствия? Забелязвам твърде тревожна тенденция. Докато преди 15-ина години, когато правех забележка на ученици, че използват чуждици, те се притесняваха и заедно търсехме българските съответствия. Днешните ученици обаче нехаят в такава ситуация. Вдигат рамене, всички говорят така, така си пишем в интернет, на кого му пука, нали се разбираме.
Това е разрушаването на българското. Целенасочен процес, който вече започна да дава отровните си плодове, създавайки нация, на която не й пука за собствената идентичност.
Трябва да учим децата ни да се хранят правилно, да спортуват, да водят здравословен начин на живот. Но също така трябва да ги учим и на българско самосъзнание, на уважение към родния език. Физическата деградация и духовното обезличаване са двете страни на една монета, срещу която ще получим само забвение.

Първа копка на "Белене" - най-рано след 2,5 г.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 124

Неочаквано токът поскъпна с 3 на сто

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 124

Спестени харчове увеличиха бюджетния излишък

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 124

"Фолксваген" се отказва от нов завод в Турция

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 124

САЩ изтеглят 9500 военни от Германия

автор:Дума

visibility 1558

Руснаците одобриха промените в конституцията

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 124

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 578

/ брой: 124

Здравеопазване, което не лекува, а ограбва

автор:Иван Аладжов

visibility 293

/ брой: 124

Кой и защо плаче за "жертвите на комунизма"?

автор:Нако Минчев

visibility 450

/ брой: 124

Датата

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ