02 Август 2021понеделник06:05 ч.

Мнение

Евтаназия на мисълта

Други я легализират и без да са подлагани на подобно управление в течение на десет години

/ брой: 211

автор:Владимир Георгиев

visibility 1315

На 29 октомври, ден преди интерактивната онлайн среща на европейски лидери във връзка с коронавируса, нашият премиер се изцепи към подопечения му народ с указания и самохвалби. Не че това е нещо ново, но понеже вече съвсем взе да омръзва и дори да приема уродливи по своето високомерие и липса на реализъм размери, ще спомена накратко какво ми мина през ума, докато гледах взетото от Бойко Борисов интервю на българския премиер по Фейсбук.

"Отново съм лош пророк, но съвестта ми е чиста." Не е хубаво, не е възпитано човек да се превъзнася. Да се самоопределиш като пророк е достатъчно нагло, то няма как да бъде смекчено от факта, че си лош. По този повод и "чистата съвест" не може да бъде акт на самата съвест след пачките в чекмеджето например. Едва ли има човешка съвест по света с подобни безспорни хигиенни характеристики. 

По повод на необходимостта от закупуване на ваксини, наречена от Борисов "пазарене", той изразява притеснение, че "купуваме малко котки в чували." Мисълта, както обикновено, е замъглена от сложността на изказа. Ако купувахме много котки в чували, вероятно нещата щяха да бъдат по-малко притеснителни - така се оказва. Или идеята е за по-евтино в по-малко на брой чували да натъпчем повече котки. Виж, защо трябва да купуваме котки в условията на КОВИД-19 - това вероятно е държавна тайна. Нещо като изказаното от Борисов съждение на 28.10.2009 г. във връзка  с оттеглянето на RWE като инвеститор в проекта "Белене": "Те не искат да купят котка в чувал, затова се оттеглят от проекта." Очевидно образът на котката, така характерен за представите на древните египтяни, здраво е заседнал в съзнанието на приемиера. Не е чужд и на вицето му Дончев - той чрез ментална интерпретация на неказани от президента думи определи правителството като "котката на Шрьодингер": хем е живо, хем не е. 

А баба ми казваше: "Море, мачки да ви ядат!"

Премиерът иска и индулгенция. Казва: "Ще настоявам пред колегите да имаме такова решение, което да ни пази от държавните обвинители." Тук е налице яко газене на лука, схващан като правопорядък, но не бива да забравяме, че Борисов е с коронавирус и в това състояние има нужда да бъде пазен. По същия самоотвержен начин, предполагам, както той днес брани България на челното място по корупция в обединена Европа.

Понеже част от ваксините трябвало да се съхраняват при ниски температури, за които министър-председателят уточнява детайлно, изчерпателно, дефинитивно и експертно какви са: "минус 70 или минус 80 градуса по Целзий", трябвало да се купят и фризери. А това е скъпо. И за гешефта на тези фризери трябва да се намери решение от рода на предизвестеното освобождаване от наказателна отговорност, без опасност от обвинения за престъпления. Нищо, че такова нещо в книгите по право няма. Понеже става дума за градуси по Целзий, нека цитираме Рей Бредбъри в "451 градуса по Фаренхайт" (около 233 градуса по Целзий): "Има по-лоши престъпления от изгарянето на книги. Едно от тях е да не ги четеш."

Чух, че Нова Зеландия е легализирала евтаназията. Вместо да ни сугестира с проявлението си във Фейсбук, по-добре е Борисов да помисли дали да не внесе в поднадзорния му парламент проект това да бъде сторено и в България - преди да погинем от грижите му. Напомням, че евтаназията са узаконили народите на Белгия, Канада, Колумбия, Люксембург, Холандия, Швейцария и някои щати в САЩ, при това съвсем доброволно и без да са подлагани на подобно държавно управление в продължение на десет години.     

Стига толкова. Не е весело.

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ