08 Юли 2020сряда08:07 ч.

Евросъюзът договори бюджета за догодина

Повече пари за климата и работните места, по-малко за Турция

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 817

След дълги спорове Европейската комисия, Eвропейският съвет и Европейският парламент се споразумяха за бюджета за 2020 година.

Постъпленията в бюджета ще са в размер на 168,7 млрд евро. Това е с 1,5% повече, отколкото в бюджета за 2019 г. Сумата на финансовите постъпления е компромис между искането на Европарламента за 171 млрд евро и желанието на държавите от съюза за приходна част от 166,8 милиарда.

Общата сума на разходите ще бъде 153,6 млрд евро - с 3,4% повече отколкото през 2019 година.

Увеличени са разходите за защита на климата (над 500 милиона евро ще бъдат заделени за борба с климатичните промени), за борба с безработицата сред младежите и внедряване на цифровите технологии. Същевременно с 85 млн евро е намалена помощта за Турция, с която Брюксел има немалко разногласия през последните месеци. Предвид ситуацията в страната в области като върховенството на закона и свободата на медиите средства ще бъдат отпускани само за гражданското общество, сирийските бежанци и по програмата "Еразъм".

Комисарят на ЕС по бюджета Гюнтер Йотингер заяви, че новият бюджет ще пренасочи ресурси към сферите, където са особено необходими.

"Той ще помогне за създаване на работни места, за борба с климатичните промени и стимулиране на инвестициите в цяла Европа", коментира Йотингер.

Представителите на Германия, която предоставя над една пета от бюджета на ЕС, са определили новия бюджет като "добър компромис", съобщава агенция ДПА.

Планираните разходи на ЕС включват и вноска от Обединеното кралство, което планира да излезе от съюза до 31 януари. Въпреки това в споразумението за напускане, което все още предстои да бъде ратифицирано от британския и от Европейския парламент, е предвидено Лондон да продължи да внася своя дан към бюджета. Британските бенефициенти ще продължат да бъдат финансирани по европейски проекти.

Преговорите между различните европейски институции относно бюджета за 2020 година протекоха трудно, като страни членки настояваха за намаляване на общите разходи. Анализаторите предвиждат трудностите да са по-сериозни в течащите продължителни обсъждания за дългосрочния бюджет от 2021 до 2027.

Европейският парламент ще приеме бюджета следващата седмица. 93% от парите отиват за финансиране на европейски програми, 7 на сто са за издръжка на европейските институции.

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 142

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 182

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 225

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 165

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ