16 Май 2021неделя15:20 ч.

Ивайло Калфин:

Eвропа трябва да се интегрира и на социална основа

Заради предизборната ситуация темата за енергертиката се профанизира, смята кандидат-президентът на БСП

/ брой: 246

автор:Калина Йотова

visibility 1287

Трябва да търсим интеграция не само на фискална, но и на социална основа с ЕС. Това мнение изрази вчера кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин. В своя специална лекция на тема "Приоритети на българската външна политика в променящия се свят" той обвини кабинета, че логиката му на популизъм и криворазбрана европейска интеграция напълно ликвидира принципа на солидарността.
Калфин бе категоричен, че не може основната грижа на българската държава да бъде да не се дават стимули за страните, които имат нужда. На форума, организиран от Българското дипломатическо дружество и Националната асоциация за международни отношения, Калфин разкритикува мълчанието на България в европейските институции и "шумната позиция" на правителството срещу предложението за временно увеличение на съфинансирането от европейските фондове за страните-членки на ЕС, които прилагат програми за финансова подкрепа. Той припомни, че страната ни е изключително заинтересована от солидарността в Европейския съюз.
Ивайло Калфин обяви още, че има много неща във вътрешнополитически план, които трябва да се направят. Той отбеляза четири основни посоки, по които трябва да се развиват българската политика и икономика. На първо място той постави конкурентоспособността и създаването на работни места, както и чуждестранни и национални инвестиции. Калфин спомена още равитието на енергетиката, информационните и комуникационните технологии и регионалното сътрудничество. Наред с добрата работа на институциите той подчерта и необходимостта и от социално сближаване. Измислянето на собствени приоритети няма да ни доближи по никакъв начин до добрите европейски политики, заяви Калфин.
Кандидатът на левицата коментира отново и темите за енергетиката и националната сигурност, които кандидатът на ГЕРБ Росен Плевнелиев отказа публично да дискутират. Според Калфин енергийната тема се профанизира предизборно. Той заяви, че в България трябва да има не само пренос, но и генериране на енергийни ресурси и поради това трябва да се изгради още едно поколение ядрена централа и да се въведат възобновяемите източници. "Проблемът е, че България не прави нито едното, нито другото", заяви Калфин. Ако изгубим капацитет в една от малкото високотехнологични сфери на българската икономика, след няколко години вече няма да има смисъл, обясни Калфин. Той припомни още за рисковете и недостатъците от добива на шистов газ, който по никакъв начин не решава проблема с енергийната диверсификация. Калфин отбеляза, че насърчава чуждестранните инвестиции, стига технологиите за добиване да са добри. Той не само би се обърнал към парламента за свикване на референдум за шистовия газ, но и ще продължи да работи за ясното разбиране, че тази технология е проблем.
 

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 988

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 681

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 425

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 634

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 531

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 689

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ