21 Септември 2020понеделник19:24 ч.

Европа има нужда от теб! (Ако си златар или готвач)

/ брой: 223

автор:Дума

visibility 964

Дейвид Стрингър
АП


Стригачи на овце за Великобритания, инструктори по джудо за Испания, златари за Холандия. Европейските държави откриват някои изненадващи празнини в своя трудов пазар и се конкурират в привличането на чуждестранни работници, притежаващи умения, за които има търсене.
Държавите на континента изпитват недостиг в стотици професии. Въпреки че някои страни затягат и без това строгите си имиграционни правила, много облекчават визовите ограничения, за да помогнат на фирмите да внасят кандидати за работните места, които местните работници не могат или не искат да приемат.
Много европейци отказват ниско платена работа, докато неподходящото планиране в миналото за бъдещите нужди на трудовия пазар създава недостиг на някои високо квалифицирани професионалисти.
"Твърде често каруцата се поставя пред коня. Във Великобритания правителството първо мисли за ограничаване на имиграцията, а едва след това за нуждата от обучение на местни работници, които да работят това, което преди са вършели чужденци", каза съветничката по политиката на заетостта в британската търговска камара Абигейл Морис.
Великобритания изпитва характерен за нея недостиг в някои професии - тя има нужда от балетисти за прочутата сцена на кралската опера "Ковънт гардън" и от стригачи на овце за ветровитите склонове на шотландските ферми.
Но следващата година правителството ще въведе нова постоянна имиграционна квота с обещание драстично да намали нивото на имиграцията. Бизнес лидери предупреждават, че таванът ще създаде в страната недостиг в жизнено важни отрасли.
Анализаторката от лондонския изследователски център "Чатъм хаус" Ванеса Роси заяви, че Европа страда от това, че не е успяла да обучи достатъчно млади хора в специализирани сектори, сред които медицина и области като строеж на атомни електроцентрали.
Докато преди десетилетие САЩ насърчаваха студентите да се занимават с големи проекти за електроцентрали, в голяма част от Европа се закриваха специализирани инженерни центрове и се губеше експертен потенциал, каза Роси.
"Ние бяхме склонни постоянно да пренебрегваме плановете за бъдещето", заяви тя.
Членовете на Европейския съюз позволяват на гражданите на повечето други държави-членки свободно движение, за да живеят и работят в техните страни. Но недостигът на работници означава, че повечето също така облекчават имиграционните правила в някои специфични сектори, за да могат да привличат таланти от държави извън Европа.
Почти всички европейски държави имат нужда от квалифицирани медицински работници и инженери, особено за големи инфраструктурни проекти, но недостигът не се ограничава само до болниците, строителните площадки и стоматологичните клиники.
В Испания автономната област Астурия облекчава визовия режим, за да наеме инструктори по джудо и аеробика, Канарските острови се нуждаят от горски специалисти, а районът на Мелиля на северноафриканския бряг търси корабни готвачи, моряци и келнери.
Шведското правителство казва, че има нужда от водопроводчици, главни готвачи и кранисти. Съседна Дания търси специалисти по хиропрактика, акушерки и учители по музика. Холандия казва, че през последните години обявите за работа са намалели, но все пак изпитва недостиг на дърводелци, златари, фармацевти и шофьори на камиони.
Във Великобритания някои работодатели се безпокоят, че задаващата се квота за имиграцията ще направи почти невъзможно да се конкурират за таланти от други държави.
Директорката на британската национална кампания за изкуствата Луиз дьо Уинтър каза, че британските танцови състави и оркестри ще пострадат, ако новите ограничения означават, че те не могат да вземат най-добрия талант, когато имат под ръка изпълнители - като кубинската фурия Карлос Акоста.
"Ако Кралският балет не може да наеме следващия Карлос Акоста, защото има таван за имиграцията, тогава е свършено - те губят таланта завинаги. Това е международен пазар на труда и талантът просто ще отиде в страна, където няма такива ограничения", заяви Дьо Уинтър.
25-годишният южноафрикански танцьор от лондонския танцов състав "Рамбърт" Мбулело Ндабени каза, че Великобритания трябва да защитава многообразието на своите изпълнители, като настоява, че това е помогнало за създаването на жизнена сцена на изкуствата.
"Аз нося нещо от Южна Африка, което другите нямат. Същото важи за танцьорите ни от Куба или Индия. Всички ние носим нещо различно на сцената и затова публиката ни обича, защото това не са просто английски танцьори", заяви той.
От 22-мата танцьори на състава "Рамбърт" 10 са британци, 5 са от европейски страни, а другите 7 са от държави извън континента, включително танцьори от Южна Африка, Куба, Австралия и Сингапур.
"Не можем просто да се ограничаваме до танцьори от ЕС, ако искаме да продължим да сме танцов състав от световна класа - трябва да наемаме от целия свят, за да поддържаме нужния ни стандарт", каза главната изпълнителна директорка на танцовия състав "Рамбърт" Надя Стърн.
Британските фермери се сблъскват със същия проблем всяко лято, когато се борят да наемат обучени стригачи на овце, търсейки експертен потенциал от Нова Зеландия и Австралия. Фермите обикновено разполагат само с шестседмичен срок за стригане на овцете, което значи, че са нужни около 300 души, почти всички от страни извън Европа, които да помогнат за изпълнението на задачата заедно с около 3000 британци.
"Без тях работата просто няма да бъде свършена навреме", каза фермерът от Шотландия Колин Макгрегър, който ръководи обучението по стригане в британския комитет на пазара на вълна.
 

Български учени от цял свят подкрепиха протестите срещу властта

автор:Дума

visibility 212

Доживотен затвор без право на замяна по делото „Сарафово“

автор:Дума

visibility 115

Калоян Методиев напуска Президентството

автор:Дума

visibility 343

Лекар от София ще помага в болницата в Гоце Делчев

автор:Дума

visibility 129

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 561

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 630

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 817

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 173

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 293

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 389

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 31 милиона

автор:Дума

visibility 219

Как търпим това десет години?!

visibility 1331

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 644

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 853

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ