19 Септември 2021неделя10:25 ч.

На снимката: Асен Христов

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

Очаква се ефектът от нея за икономиката да бъде 500 млн. евро

/ брой: 144

автор:Дума

visibility 64

Застрахователният холдинг "Еврохолд България" окончателно придоби бизнеса на доставчика на ток у нас ЧЕЗ Груп. Компанията финализира покупката на седем дъщерни дружества на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Сделката е е най-голямата в енергийния сектор на страната за последните 17 години и е за 335 млн. евро. Тя бе реализирана чрез Eastern European Electric Company, която е 100% собственост на "Еврохолд". "Еврохолд" ще придобие 67% от най-големия дистрибутор на електроенергия в България ЧЕЗ Разпределение България (с 40% пазарен дял) и най-големия доставчик на електроенергия ЧЕЗ Електро България, както и 100% от капитала на най-големия лицензиран търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България. Холдингът също така придобива компанията за IT услуги ЧЕЗ ИКТ България, фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса "Бара груп", както и ЧЕЗ България, която координира и управлява дейността на всички дружества на ЧЕЗ в България. Дъщерните дружества на ЧЕЗ Груп в България имат над 3000 служители и обслужват близо 3 млн. потребители, включително и София.

До края на 2021 г. и с консолидацията на резултатите на подразделенията на ЧЕЗ Груп, общите активи и годишни приходи на застрахователно-енергийния холдинг се очаква да надхвърлят 1,5 млрд. Тази сделка гарантира приток от над 500 млн. евро в българската икономика, коментира Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд България".

Драматични обрати имаше и покрай придобиването на ЧЕЗ от "Еврохолд". Сделката финално бе одобрена от Комисията за защита на конкуренцията през ноември миналата година. Точно година преди това обаче КЗК не позволи на застрахователния холдинг да купи енергийния бизнес на ЧЕЗ в България с мотива, че може да се стигне до господстващо положение на енергийния пазар. През юли 2020 г. обаче Административният съд в София отхвърли постановената от КЗК забрана заради допуснати груби нарушения и принуди антимонополния орган да се произнесе наново. Този път решението бе положително. През лятото на 2020 г. се появи и скандален запис с глас, звучащ като на бившия премиер Бойко Борисов, чиято автентичност официално не бе доказана от държавен орган. Човекът, чийто глас звучи на записа, прави важно признание - че е изпратил Комисията за финансов надзор (КФН) срещу застрахователния холдинг "Еврохолд", който през това време пробваше да купи активите на чешката енергийна компания ЧЕЗ у нас. "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене", вметва в разговора записаният. Кой е нароченият за размазване не става ясно, но на 24 април миналата година комисията започна пълна проверка на "Еврохолд". Основният акционер в дружеството и председател на надзорния съвет на холдинга е Асен Христов.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ