07 Август 2020петък19:08 ч.

Димитър Радев

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

Българският лев влезе в чакалнята за еврото

/ брой: 131

автор:Дума

visibility 957

ЕЦБ ще поеме директно банковия надзор върху най-големите и значими банки у нас от 1 октомври, след като извърши оценка на това кои финансови институции ще влязат в списъка. Отделно Франкфурт ще следи в макроплан и по-малките банки у нас. България ще има свой представител в надзорния съвет на ЕЦБ с всички права като на държавите с право на глас. Българският лев е включен във Валутно-курсовия механизъм ERM 2, наричан още чакалнята за еврото. Това решиха финансовите министри на държавите членки от еврозоната, президентът на Европейската централна банка и финансовите министри и управителите на централните банки на Дания и България.

Централният курс на българския лев е фиксиран на 1 евро = 1,95583 лева. Според европейските правила той не трябва да се отклонява с повече от 15% в продължение на минимум две години, за да се счита престоят в ERMII за успешен. България влиза в механизма с валутния си борд като едностранно поето условие, съобщиха официално от БНБ. Споразумението за участие на българския лев в ЕРМ 2 е придружено от твърд ангажимент на българските власти да провеждат благоразумни икономически политики с цел запазване на икономическата и финансовата стабилност и постигане на висока степен на устойчива икономическа конвергенция, посочват от централната банка. Освен в ERM 2 България се присъединява и към Банковия съюз на ЕС, тоест влиза в "тясно сътрудничество" с Европейската централна банка.

"Интеграцията на страната ни в еврозоната свързва икономиките на участващите държави членки по начин, който дава не само икономически предимства, а е и цивилизационен избор. Свързваме кръвоносната система на икономиката ни с едно от найните икономически формирования в света", коментира финансовият министър Владислав Горанов. "Това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България", каза управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 150

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 60

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 446

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 907

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ