27 Януари 2023петък20:22 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

Поезия

"Ешафодът" на Ивайло Диманов

/ брой: 291

автор:Продрум Димов

visibility 1435

Този популярен наш журналист, писател и бард стана осезаемо част от българското литературно пространство може би през 1990 г., когато се нареди сред лауреатите на доста престижния навремето литературен конкурс "Южна пролет".
Ивайло Диманов ни впечатлява напоследък и със сериозната социално-гражданска ангажираност в своята поезия, но паралелно с това той никога не остана чужд и на естествените човешки преживявания, заселени с неизбежните болка и страдания, породени от потиснати и неосъществени интимни пориви. Именно от тези драматични сътресения в любовта е пропита и най-новата му поетична книга "Ешафод", която попадна неотдавна в ръцете на неговите почитатели. Тя е дело на столичната ИК "Сатори КО".
Още от първите стихове усещаме, че се докосваме до високите градуси на човешката интимност, помрачавана от много тъга, от която извира непрестанно копнеж за нежност и топлина. Поетът сравнява своята осиротяла душа със Самарското знаме, съшита от повече кръпки дори от дрипите на уличния клошар. И неслучайно възкликва развълнуван болезнено:
Ще я дам на отсрещния бутик срещу Лувъра
за бутилка бордо със Саган.
Цяла вечер на "Плас Л'Етоал" ще танцувам
уморен от любов и тъга.
       ("Добър вечер, госпожо Тъга")
Подобна емоционална минорна обагреност битува и в много други творби на автора, но никога не угасва надеждата в могъщата възродителна и живителна сила на любовта. Затова и поетът я издига на най-високия пиедестал:
Аз съм влюбен
в една простосмъртна богиня.
И това е достатъчен повод,
за да бъда щастлив.
          ("Камикадзе")
Ала вярата в светлото, красивото нерядко отстъпва място на огорчението, съмнението и отчаянието, от които се задъхват стихотворенията му "Любов", "Ловецът на мълнии", "Килър" и др. В други пък откриваме обичайното присъствие на ужасяващата и угнетяваща самота - "Жива вода", "Самота", "Покаяние". Има обаче и стихове, в които елегизмът се стопява от обнадеждаващи мечти.
Разноликият емоционален интимен свят на поета не е лишен и от тъмните краски на днешната арогантна действителност, чието язвително присъствие откриваме и в стихотворението му "Ешафод". Тази своеобразна малка поемка, кръстница на стихосбирката, всъщност разкрива цялостната творческа, философска и човешка същност на поета и неукротимата му гореща устременост към спасителната мисия на любовта:
Развържи ми очите, палачо,
да я целуна за сетен път.
Без обич тоя свят е кръгло сираче.
Сбогом, скъпа!
Любовта е най-сладката смърт.

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 841

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 691

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 500

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 768

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 580

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ