19 Октомври 2021вторник09:42 ч.

ЕС ограничава бонусите на банкерите

Допълнителните възнаграждения в банковия сектор е предвидено да не са по-големи от два пъти годишната твърда заплата

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 1

През 2014 г. европейските банкери може би ще се сбъскат с принудително ограничаване на размерите на бонусите. Подобна мярка предлагат европейските депутати и чиновници, разработили поредица от предложения за предотвратяване на нова банкова криза.
Допълнителните възнаграждения в банковия сектор е предвидено да не са по-големи от два пъти годишната твърда заплата, съобщи зам.-председателят на Европейския парламент Отмар Карас. "Законовите промени ще гарантират, че в бъдеще банките ще разполагат с достатъчно капитал, за да издържат на шокове. Това ще гарантира също така защита на европейските данъкоплатци", коментира министърът на финансите на Ирландия Майкъл Нуунан, който водеше преговорите между правителствата на държавите членки в Евросъюза.
Законодателството, с което се регламентира заплащането в банковия сектор, е част от пакета по-строги финансови нормативи от споразумението Базел III.
Привържениците на затегнатите правила за банките твърдят, че заради огромните бонуси много банкери са предприемали рискови операции, което е дестабилизирало дългосрочното бъдеще на банковата система.
Очаквано Великобритания се противопостави на решението заради опасността затягането на правилата за заплащането на банкерите да прогони най-талантливите финансисти от Лондонското сити. Лондон се опита да привлече и други правителства на държави членки на ЕС зад позицията си, но не успя да събере достатъчно подкрепа.
Преговорите по по-строгото законодателство се проточиха в продължение на 10 месеца. Предстои то да бъде одобрено от Европарламента и лидерите на държавите от ЕС, но се очаква това да бъде само формалност.
Дори и Великобритания да откаже да подпише новите закони, останалите държави от общността могат да я принудят да ги приеме по линия на квалифицираното мнозинство.
 

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 200

ГЕРБ прие полузатваряне на въглищните централи в кратки срокове

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 229

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 274

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 257

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 198

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ