28 Септември 2020понеделник21:24 ч.

ЕС можел да пропилее 29 млрд. евро за ненужни газови проекти

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 1079

Има риск 29 млрд. евро да бъдат пропилени за 32 предимно "ненужни" газови проекта. Европа не се нуждае от нова газова инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките. Това се твърди в ново проучване на консултантската компания Artelys, цитирано от EurActiv. Комисията за промишленост на Европейския парламент трябва да отхвърли или одобри днес списък от енергийни проекти, които отговарят на условията за получаване на финансиране от ЕС.

Т.нар. четвърти списък на ЕС с проекти от общ интерес (PCI) беше представен от ЕК на 31 октомври м.г. Той съдържа 151 проекта за енергийна инфраструктура, 70% от които са свързани с електричество и интелигентни мрежи. Сред тях са и българските проекти за газовия хъб "Балкан", за газовите връзки с Гърция, която в момента се строи, и бъдещата със Сърбия, газопроводът БРУА през България, Румъния и Унгария до Австрия, както и рехабилитацията на българската газопреносна мрежа.

Но проучването на Artelys за Европейската климатична фондация казва, че "повечето" от 32-та газови проекта в списъка на PCI може да са "ненужни". "Съществуващата газова инфраструктура на ЕС е способна да отговори на различни бъдещи сценарии за търсене на газ в съюза, дори при екстремни случаи на прекъсване на доставките", твърди проучването. И прави извод, че от гледна точка на сигурността на доставките проектите са ненужни и са потенциално свръхинвестиране на десетки милиарди евро, подкрепени от европейски публични средства.

Проектите с общи интереси имат право да получават пари на данъкоплатците от ЕС чрез Механизма за свързване на Европа (МСЕ), който може да покрие до 50% от разходите за проект.

Прогнозата е, че членовете на ЕП ще приемат резолюция с искане комисията да преразгледа списъка в светлината на Европейската зелена сделка. Списъкът ще бъде гласуван от Европейския парламент в средата на февруари.

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Скопие отхвърля Гоце Делчев да е българин

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 364

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ