20 Февруари 2020четвъртък00:00 ч.

ЕС можел да пропилее 29 млрд. евро за ненужни газови проекти

/ брой: 14

автор:Дума

visibility 612

Има риск 29 млрд. евро да бъдат пропилени за 32 предимно "ненужни" газови проекта. Европа не се нуждае от нова газова инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките. Това се твърди в ново проучване на консултантската компания Artelys, цитирано от EurActiv. Комисията за промишленост на Европейския парламент трябва да отхвърли или одобри днес списък от енергийни проекти, които отговарят на условията за получаване на финансиране от ЕС.

Т.нар. четвърти списък на ЕС с проекти от общ интерес (PCI) беше представен от ЕК на 31 октомври м.г. Той съдържа 151 проекта за енергийна инфраструктура, 70% от които са свързани с електричество и интелигентни мрежи. Сред тях са и българските проекти за газовия хъб "Балкан", за газовите връзки с Гърция, която в момента се строи, и бъдещата със Сърбия, газопроводът БРУА през България, Румъния и Унгария до Австрия, както и рехабилитацията на българската газопреносна мрежа.

Но проучването на Artelys за Европейската климатична фондация казва, че "повечето" от 32-та газови проекта в списъка на PCI може да са "ненужни". "Съществуващата газова инфраструктура на ЕС е способна да отговори на различни бъдещи сценарии за търсене на газ в съюза, дори при екстремни случаи на прекъсване на доставките", твърди проучването. И прави извод, че от гледна точка на сигурността на доставките проектите са ненужни и са потенциално свръхинвестиране на десетки милиарди евро, подкрепени от европейски публични средства.

Проектите с общи интереси имат право да получават пари на данъкоплатците от ЕС чрез Механизма за свързване на Европа (МСЕ), който може да покрие до 50% от разходите за проект.

Прогнозата е, че членовете на ЕП ще приемат резолюция с искане комисията да преразгледа списъка в светлината на Европейската зелена сделка. Списъкът ще бъде гласуван от Европейския парламент в средата на февруари.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ