02 Май 2024четвъртък04:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕС е първенец по отглеждането на хмел

/ брой: 147

автор:Дума

visibility 788

Думата "хмел" обхваща следните три групи продукти:

- хмелови шишарки, пресни или сушени,

- хмел под формата на прах или гранули,

- екстракти от хмел.

Близо 2600 стопанства в Европейския съюз отглеждат хмел на площ от 26 500 хектара - 60% от общата площ, използвана за отглеждане на хмел в световен мащаб.

Хмел се отглежда в 14 страни от ЕС. Около 17 000 хектара се използват за отглеждане на хмел в Германия, което представлява 60 % от площта, използвана за тази цел в ЕС и около една трета от площта, използвана по света. Другите основни производители от ЕС са Чехия, Полша и Словения.

По цял свят, но особено в Европа, площта намалява, като една от причините за това е нарастващото съдържание на алфа-киселини в хмела и все по-слабото му използване в производството на бира. Алфа-киселините са съставка на хмела, която придава на бирата нейния горчив вкус и други аромати.

Производство

ЕС произвежда около 50 000 тона хмел годишно. Добивът на алфа-киселини редовно надхвърля 5000 тона.

Годишното производство на хмел в световен мащаб варира между 80 000 и 100 000 тона, което съответства на между 8000 и 10 000 тона алфа-киселини. Търсенето на алфа-киселини се оценява на около 8000 тона, тъй като на хектолитър бира са необходими средно 4,1 грама. 

Съдържанието на хмел зависи от вида бира, и по-специално от това колко е горчива, както и от сорта хмел, който се използва. В резултат от технологичния напредък и нарастващото предпочитание на потребителите към по-малко горчиви бири, съдържанието на хмел намалява всяка година (през 1995 г. то все още е било 6,3 грама алфа-киселини на хектолитър). 

Въпреки че световното производство на бира расте, търсенето на алфа-киселини не се увеличава много. Тъй като предлагането в момента е по-голямо от търсенето, средните цени на пазара на договори за хмел и на свободния пазар са доста ниски от 2009 г. насам.

БСП подкрепи нулевата ставка на ДДС върху хляба

автор:Дума

visibility 331

/ брой: 83

Фалитите у нас са намалели с 10%

автор:Дума

visibility 322

/ брой: 83

Окончателно: без повече реклама на хазарт в медиите

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 83

Транспортна стачка парализира Гърция

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 83

4 страни от ЕС готови да признаят Палестина

автор:Дума

visibility 419

/ брой: 83

Хутите атакуваха бойни кораби на САЩ

автор:Дума

visibility 373

/ брой: 83

Накратко

автор:Дума

visibility 329

/ брой: 83

Празник на гнева

автор:Александър Симов

visibility 402

/ брой: 83

Оставаме алтернативата

автор:Дума

visibility 336

/ брой: 83

Презряният Нерон

visibility 357

/ брой: 83

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ