07 Август 2020петък19:18 ч.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

България ще внесе искане за анулиране на част от разпоредбите

/ брой: 130

автор:Дума

visibility 638

Европейският парламент (ЕП) прие окончателно пакета "Мобилност", без нито една от исканите поправки от България и периферните страни на ЕС след тригодишна сага. Пакет "Мобилност" ще бъде публикуван до няколко седмици в Официалния вестник на ЕС, след което има преходен период от 18 месеца. След изтичането на този срок влизат в сила новите правила на пакета, според които камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата на осем седмици, а водачите - на четири. Това, което остава като възможност за България, за да постигне исканията си, е оценката на Европейската комисия за въздействие върху околната среда от връщането на камионите, която се очаква през септември, както и завеждане на дело в съда на ЕС. Такава заявка нееднократно направиха транспортният министър Росен Желязков, български евродепутати и превозвачите.

От Министерството на транспорта изпратиха официално становище по повод окончателното приемане на пакета, в което се казва, че България, както и групата единомислещи държави членки, ще продължи да ползва всички институционални механизми за защита на българския транспортен сектор, като в срок от два месеца от публикуването на законодателния акт в Официалния вестник на ЕС ще внесе искане за анулиране на част от разпоредбите на пакета.

Българските превозвачи са против задължителното прибиране на камионите на всеки осем седмици. Аргументът им е, че това е в противоречие с политиката по "Зеления пакт" на ЕС. Те са още против почивката на шофьорите да е извън кабината, като тази позиция претърпя промяна по време на 3-годишната сага. Част от българските превозвачи са недоволни и от новите правила при каботажа, свързани с ограничаването на операциите.

Преди месец председателят на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев предупреди, че има опасност големите български транспортни компании да търсят вариант за прелокиране извън страната, където условията са по-добри. В опит да отговорят на новите изисквания някои от големите български компании вече регистрираха свои фирми в западни държави, за да могат да продължат да работят.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 150

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 60

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 250

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 446

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 907

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ