10 Август 2022сряда04:20 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C. Днес преди обяд ще е предимно слънчево. След обяд над Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. На много места ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Ще има условия и за градушки. На изток ще е предимно слънчево, но ветровито. Ще духа силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са от 26°C - 34°C, за София около 30°C.

Европа

EП гарантира бъдещото разширяване на Евросъюза

Евродепутатите поискаха по-гъвкаво и по-прозрачно финансиране за страните кандидатки

/ брой: 162

автор:Кристиан Вигенин

visibility 7468

На 9 юли 2012 г. с голямо мнозинство в Комисията по външни отношения на Европейския парламент беше одобрен докладът относно предложението на Европейската комисия (ЕК) за нов регламент за Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП) за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020 г. Предложените от мен, в качеството ми на докладчик, позиции бяха отхвърлени само по 8 от повече от 320 предложения за изменения. С този успех приключи първият, но изключително важен етап в законодателния процес, който изисква съвместно гласуване на регламента от парламента и съвета. С този вот ми беше даден мандат за преговори, ползващ се с широка политическа подкрепа. През октомври, в рамките на т.нар. триалог с Европейската комисия и Съвета на ЕС, ще трябва да защитя гласуваната позиция на ЕП.
Благодарен съм на колегите за оказаното доверие и подкрепа. Специално искам да подчертая конструктивната работа с докладчиците в сянка от другите политически групи и по-конкретно на Надежда Нейнски от ЕНП. Приетият доклад има консенсусен характер, но в него е вплетена визията на Групата на социалистите и демократите в ЕП относно политиката на разширяване на ЕС, както и общите ценности и принципи, които отстояваме.
Докладът е резултат от няколко месеца усилена работа по изработването на позициите на Европарламента по всички финансови инструменти на ЕС за външна помощ за следващата многогодишна финансова рамка. В него намери място иновативната идея за създаването на финансов резерв в размер 5% от общия ресурс, чрез който страните, които се справят най-добре с реформите, да получават допълнителни средства. Една от най-важните цели на доклада е повишаването на прозрачността и видимостта на ефектите от изразходваните средства чрез предложенията Комисията да използва ясни индикатори за измерване на прогреса на страните, както и да включва оценка на ефекта от вложените средства в годишните си доклади относно напредъка на страните към членство в ЕС. Докладът поставя фокус върху всеобхватно икономическо и социално развитие чрез създаването на заетост, защита на най-уязвимите групи от населението, равенство между половете и други социални политики, подчертава нуждата от ангажиране на гражданското общество в планирането, прилагането и мониторинга на предприсъединителната помощ, подчертава значението на въпроса за бежанците и разселените лица, и др.
С гласовете на представителите на Европейската народна партия обаче беше отхвърлено моето предложение за повишаване на относителния дял от общото финансиране, предназначен за трансгранично сътрудничество, от 3% на 7%, от което България, която граничи с 3 страни кандидатки, също можеше да се възползва между 2014 и 2020 г.
Приветствам предложението на Комисията за увеличаване на средствата за предприсъединителна помощ за следващата финансова рамка и ще отстоявам тази позиция и в преговорите. Убеден съм, че трябва да инвестираме повече и по-добре, с по-добри резултати, както в подготовката на страните - кандидати за членство в ЕС, така и в стабилността, сигурността и просперитета на тези страни и по-специално в региона на Западните Балкани. Надявам се, че ще успеем да запазим доброто темпо на развитие на процеса на разширяване от последната година. След успешното приключване на преговорите на Хърватия, която очакваме да се присъедини към ЕС през юли 2013 г., започването на преговори на Черна гора през юни 2012 г. и получаването на статут на страна кандидат от Сърбия, очакваме Босна и Херцеговина да подаде молба за членство до края на тази година.
Важен проблем, който се очерта при всички финансови инструменти и най-вече при ИПП, е необходимостта от по-голяма видимост на резултатите, постигнати с помощта на европейското финансиране. За страните, стремящи се към еврочленство, този въпрос е от особена важност, за да се запази притегателната сила на политиката на разширяване и нейната роля на двигател на промени и реформи в страните кандидати. Важно е постигнатите резултати да бъдат видими и за гражданите на страните членки на ЕС, с оглед на прозрачността по отношение на изразходваните средства. Въпреки че темата за умората от разширяването позаглъхна в последната година, най-вече в светлината на предстоящото приемане на Хърватия в ЕС, определено е необходимо ползите от тази политика да бъдат разяснявани по-добре и по-подробно както в страните членки, така и в страните кандидатки.

Роджър Уотърс обвини Байдън за войната в Украйна

автор:Дума

visibility 926

Докладът на "Амнести интернешънъл" за Украйна предизвика гняв

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 152

САЩ с нова военна помощ за $1 млрд. за Украйна

автор:Дума

visibility 443

/ брой: 152

Забравен в болница

автор:Аида Паникян

visibility 385

/ брой: 153

Двуцифрената инфлация сложи край на партито в Европа

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 153

Проучване: Правителствата и ЕС са виновни за скъпия газ

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ