08 Декември 2021сряда03:35 ч.

Елена Йончева: Взаимното признаване на сертификатите за ваксинация с Израел ще насърчи туризма

автор:Дума

visibility 7

Очакваме подписаното наскоро споразумение за взаимно признаване на сертификатите за ваксинация срещу COVID-19 между ЕС и Израел да насърчи туризма. Държавите от ЕС са най-посещаваните туристически дестинации от гражданите на Израел. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, след края на визитата си в Израел. Там тя бе, заедно с колеги от Европейския парламент (ЕП), в качеството си на зам.-председател на Делегацията на ЕП за връзки с Израел.

По време на посещението си европейските депутати се срещнаха с Йоси Шаин, председател на Делегацията на Кнесета за връзки с ЕП, както и с други членове на парламента на Държавата Израел. Срещата приключи със съвместно изявление, като бяха проведени и разговори с представители на опозицията в Кнесета.

Делегацията на ЕП отбеляза уникалната коалиция, която управлява в Израел, съставена от партии от целия политически спектър, включително за първи път с участие на формация, представляваща арабската общност.

В Йерусалим европейските депутати се срещнаха с Нахман Шай, министър по въпросите на диаспората, Идан Рол, зам.-министър на външните работи, Дани Даян, председател на Яд Вашем, както и с високопоставени служители от Министерството на външните работи и представители на организации на гражданското общество.

ЕС е най-големият търговски партньор на Израел, подчертаха домакините, като и двете страни изразиха общ интерес към изграждането на по-тесни икономически отношения и насърчаване на инвестициите чрез улесняване на търговията и намаляване на нетарифните бариери, както и за научно и технологично сътрудничество.  Двете делегации приветстваха укрепването на отношенията между ЕС и Израел в много сектори като транспорт, туризъм, образование, промишленост, правосъдие и борба с тероризма.

Европейските депутати отбелязаха наскоро приетата от Европейската комисия безпрецедентна Стратегия на ЕС за борба с антисемитизма. Като отбелязва с притеснение нарастващите прояви на антисемитизъм в Европа, тя очертава няколко мерки, които имат превантивна цел. Насърчават се изследванията, образованието и паметта за Холокоста. Стратегията предвижда стъпки за увеличаване на сътрудничеството с интернет компании, които да ограничават проявите на антисемитизъм онлайн, да защитават по-добре публичното пространство и религиозните центрове; планира се създаване на европейски изследователски център на съвременния антисемитизъм и др. ЕС ще положи усилия тези мерки да доведат до глобална борба срещу антисемитизма. Европейските депутати ще призоват държавите членки да приемат определението за антисемитизъм на Международния алианс за възпоменание на Холокоста като правно основание, както и то да бъде използвано в образователни програми.

Делегацията на ЕП приветства и възобновените преки контакти между израелските и палестинските лидери и насърчи по-нататъшното разширяване на тези усилия, които могат да проправят пътя за засилено израелско-палестинско сътрудничество и за решаване на ключови политически предизвикателства, за да се даде нов тласък на мирния процес.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Партиите оптимисти за съставянето на кабинет

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 236

Медици от УМБАЛ "Лозенец" излязоха на протест

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Застрояват с десетки блокове зелен клин на София

автор:Деси Велева

visibility 177

/ брой: 236

МРРБ обвини КЕВР за фалит на ВиК сектора

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 236

Готвят нови изисквания за имотите

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 236

Икономиката забави ръста до 4,6%

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 236

Жилищата в София поскъпнаха с 63%

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 236

Минск възразява срещу опитите за натиск

автор:Георги Христов

visibility 201

/ брой: 236

Китай с контрамерки за бойкота на САЩ

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 236

Откриха следи от кокаин в британския парламент

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 236

Социални протести в Австралия

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 236

Полза нулева

автор:Евгени Гаврилов

visibility 176

/ брой: 236

Безумие: 39 ВУЗ за икономика у нас

автор:Велиана Христова

visibility 364

/ брой: 236

София не старее, но и не блести

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 236

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ