02 Декември 2022петък02:34 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°. Днес над страната ще се задържи предимно облачно. На много места, главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана – слаб сняг. Ще продължи да духа до умерен, в Източна България и временно силен североизточен вятър. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 0° и 5°, а максималните - между 3° и 8°. В София минимална температура около 0°, максимална - около 3°.

Елена Йончева: Държавите в ЕС трябва да имат еднакви критерии за „златните визи“

автор:Дума

visibility 105

Държавите в ЕС трябва да имат едни и същи високи стандарти и правила, по които да предоставят на чужди граждани правото да пребивават срещу инвестиции или т.нар. „златни визи“. Трябва да сме сигурни, че тези схеми не поставят под риск сигурността на Европа или интересите на съюза, че няма пробив в борбата срещу прането на пари. Европейският парламент (ЕП) призовава правителствата да въведат по-строги критерии – детайлни проверки на кандидатите и техните семейства, по-стриктни изисквания за времето, което съответният инвеститор прекарва в страната. Това коментира Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите. Тя беше съвносител на доклада на Европейския парламент, с който се настоява за забрана на „златните паспорти“ и ограничаване на „златните визи“ в ЕС. Документът беше приет с голямо мнозинство в пленарната зала в Срасбург в сряда. В дебатите в понеделник представителите на всички политически групи в ЕП го подкрепиха.

Докладът, който се подготвя от няколко месеца, беше допълнен с предложението да се отнемат „златните паспорти“ и „златните визи“ на руските граждани, които имат финансови, бизнес или други връзки с Путин и неговия режим. Елена Йончева е съвносител на текста от името на европейските депутати от групата на социалистите и демократите.

ЕС е обединен в усилията си да спре жестоката руска агресия срещу Украйна. Отнемането на правата на гражданство и на пребиваване, получени чрез инвестиции, на всеки, който има връзки с режима на Путин, и който попада под европейските санкции, е част от тези координирани усилия, коментира тя. Тези конкретни хора представляват непосредствен риск за Европа като не споделят нито европейските интереси, нито европейските ценности.

С доклада за „златните паспорти“ и „златните визи“ ЕП настоява Европейската комисия да предложи законодателна инициатива, която да е валидна за целия ЕС. Разглеждаме внимателно всички ваши тревоги, включително и възможността за законодателна инициатива, заяви комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс по време на дебатите в пленарната зала. Докладът е изключително актуален. Посланието е – ако подкрепяте агресията на Путин, не сте добре дошли в Европа, каза еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон.

Единствено България, Малта и Кипър в ЕС предлагат все още гражданство срещу инвестиции. В България обаче е въпрос на дни тази възможност да бъде отменена. Общо 12 са държавите членки, в които, срещу инвестиции, чужди граждани имат право да пребивават – България, Кипър, Естония, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Люксембург, Малта, Холандия, Португалия и Испания. На европейско ниво липсват единни стандарти относно какви инвестиции и какви инвеститори могат да се считат за допустими. В някои от тези държави, например, е възможно да се получи право на пребиваване само срещу имотна сделка.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

Tesla изтегля от китайския пазар над 435 000 електромобила

автор:Дума

visibility 1215

„Булгаргаз” поиска по-висока цена на газа за декември

автор:Дума

visibility 319

БНБ определи основен лихвен процент за декември от 1,3%

автор:Дума

visibility 357

И при пълна либерализация КЕВР ще определя цената за бедните

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 234

Извор на скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 230

/ брой: 234

Български резил

автор:Юри Михалков

visibility 246

/ брой: 234

Парадокси на пазара на труда

автор:Аида Паникян

visibility 285

/ брой: 234

Нов автомобил за ДЦПЛУ - Пещера

автор:Дума

visibility 406

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ