19 Април 2024петък13:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Енергетика

Електроенергийната система на България се задъхва от бума на ВЕИ

Ако не се вземат мерки, може да се наложи ограничаване на производството, предупреди ЕСО

/ брой: 229

visibility 4589

Българската електроенергийна система се задъхва от бума на възобновяемите енергийни източници през последните години - основно заради липсата на инвестиции в мрежата. Това са изводите от кръгла маса на тема "Електроенергийни мрежи и мрежови услуги - предизвикателства пред енергийния преход и пазарната либерализация", организирана от Института за енергиен мениджмънт.
На форума бе припомнен случай на разбалансиране на системата от април т.г., когато товарът в нея е бил приблизително 3500 MW. По време на Великденските празници обаче е работил само единият блок на АЕЦ "Козлодуй" (1000 MW), 300 - 350 MW заводски топлофикационни централи, 4 блока топлоелектрически централи - около 500 MW. Производството от ВЕИ през този период е 3000 MW.
"Интересно къде отиват останалите 2000 - 2500 мегавата, кажете ми?", пита изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Ангелин Цачев.
Пред Economic.bg той обясни, че е съвсем нормално да се задъхва системата, при положение че има подписани окончателни договори и издадени становища за над 15 GW ВЕИ за последните 2.5 години.

Санкция за ЕСО

Електроенергийната система в България през април 2023 г. регистрира 1176 MW излишък, с което е "разлюляла" синхронната зона на цяла континентална Европа, заради което операторът търпи санкция от 900 хил. евро.
ЕСО е санкциониран заради това, че не сме успели да балансираме системата си и имаме този излишък, който се появява вследствие на по-голямо производство и нелоялна практика от търговци, които са закупили електрическа енергия на отрицателни цени и са я внесли в страната, без да имат необходимост, или без да има на кого да я продадат, обясни още Цачев.
По неговите думи поради тази причина системата излиза в системен излишък, а това причинява дисбаланс в работата на цялата европейска мрежа. Започва увеличаване на честотата в цялата синхронна зона и поради тази причина се задейства аварийна процедура от всички страни членки на ENTSO-E, обясни още Цачев.
Тогава в Германия, Австрия и Италия са редиспечирани определени мощности с цел да могат да компенсират този излишък на електрическа енергия.

Ограничаване на производството

"Ако всички сме си свършили работата, не очаквам да има такива големи глоби и има достатъчно законодателни и регулаторни промени, които да ни дадат в ръцете инструмент, с който да управляваме адекватно системата. Но ако се запази съществуващото положение, трябва да очакваме да има дисбаланси в системата, които да доведат до ограничаване на производството".
В страната ни се произвежда много електроенергия в определени моменти на годината - когато имаме ниско потребление в системата - месеците април, май и септември, до известна степен и октомври.
През тези периоди ЕСО предупреждава, че може да се наложи ограничаване на производството на енергия поради липсата на маневрени мощности в системата, които да дадат възможност тази енергия да се съхрани или да бъде компенсирано нейното производство.
"Когато не можем да регулираме системата и определени производители работят, без да са си продали енергията, тоест има разминаване между техния график на производство и графика на продажби и то е положително по отношение на графика на производството, тогава системата излиза в положителен дисбаланс, тоест излиза в излишък", обясни експертът.
Затова, ако няма възможност да компенсира този излишък, ЕСО ще бъде длъжен да ограничи всички производители и те ще трябва да слязат на търговските си графици с цел да не се причиняват допълнителни проблеми в системата.

Лекарството

Системата се задъхва, но винаги има решения на проблемите, а от ЕСО очакват стъпки от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в подзаконовите нормативни актове и наредби.
Системният оператор е предложил мярка, която да бъде взета предвид от КЕВР, която да изпревари влизането в действие на вече направените промени в Закона за енергетиката.
Като временна мярка се предлага регулаторът да даде възможност да се регистрират като доставчици на услугата за регулиране надолу възобновяемите мощности, с която да може да се намали тяхното производство и да се компенсира този евентуален излишък.
Друго решение, за което от сектора отдавна настояват, е бързото развитие на проекти за съхранение на енергията, както и на енергийни коридори, за да може излишната енергия да бъде изнасяна от страната.
ПАВЕЦ-ите са генералното решение, защото помпено-акумулиращите централи, първо, имат голям ресурс за съхранение на много електрическа енергия, второ, те внасят в системата т.нар. "инерция", която липсва при останалите системи за съхранение от батериен тип", обясни Цачев.
По думите му при батериите има инвертори, които не предоставят необходимата инерция в системата, те предоставят една синтетична инерция, за която "все още не сме убедени, че би вършила работа по отношение на динамичната устойчивост на електроенергийните системи".
Изпълнителният директор на Националната електрическа компания (НЕК) обаче обясни, че съхранението си има своята цена, която не е ниска. Затова и то изостава спрямо развитието на ВЕИ.
С новите технологии разходът за съхранение на енергия достига 500 лв. за MWh, което не обуславя тяхното реализиране на чисто пазарен принцип, каза той.
Според него докато тези слабости не бъдат отстранени и докато не спрем да гледаме на тази услуга като даденост, това ще води до забавяне на инвестициите.
Като цяло решение на проблема може да дойде и от газовите централи, които също са маневрени мощности.
"Трябва да има ценови сигнали, които да подкрепят и насърчат инвеститорите да влагат в такъв тип производствени мощности, които да ни дадат възможност да управляваме адекватно електроенергийната система".

И още инвестиции...

Развитието на мрежите е в основата на енергийната трансформация. Има проучване, че потреблението на енергия ще расте, затова трябва да се увеличи капацитетът на мрежите, коментира главният изпълнителен директор на "Електрохолд България" Карел Крал.
Ясно е, че трябва да се финансира, но въпросът е откъде. Финансирането може да стане по два начина - от потребителите чрез крайните цени или да се използват средства от европейските фондове.
От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов допълни, че няма съмнение, че цените, които се заплащат за пренос и разпределение, ще бъдат увеличени.
Председателят на КЕВР добави, че проблемът за развитието на мрежите е навсякъде, не е само в България. По думите му изследванията са показали, че до 2040 г. в света трябва да се удвои дължината на електропреносните и електроразпределителните мрежи, което означава, че трябва да се изградят 8 млн. км нови мрежи в Европа.
В България мрежовите услуги са най-евтините в целия Европейски съюз, добави Крал и допълни, че така мрежите не могат да се развиват.
Според Анжела Тонева, изпълнителен директор и член на Управителния съвет на "Енерго-Про", затова е важно електроразпределителните дружества да бъдат финансово стабилни, за да имат достатъчно средства за развитие на мрежите.
Заместник-председателят на Управителния съвет на "ЕВН България" Калина Трифонова заяви, че инвестицията в мрежите е ключов момент, защото те са гръбнакът и основата, за да може да се извърши цялата трансформация към зелена енергия. По думите й има огромен дисбаланс по отношение на насърчаването на производството на зелена енергия и стимулите за развитие на мрежата.
По думите на Иван Иванов принципът, който трябва да се спазва, е за всяко евро, инвестирано в производство, да има още 1 евро инвестирано в мрежата, а в момента това изобщо не се спазва.
Свикнали сме електроенергията да е евтина и да се харчи, както водата, и това нещо трябва да се промени, заключи председателят на регулатора.

Еconomic.bg

БСП огласява днес доклада за договора с ,,Боташ"

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Еврото пак се отлага

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 75

Руските активи - в полза на Украйна

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 75

Полицията разтури лагер на 450 мигранти в Париж

автор:Дума

visibility 155

/ брой: 75

САЩ връщат петролните санкции за Венецуела

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 75

Накратко

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 75

Признат провал

автор:Евгени Гаврилов

visibility 156

/ брой: 75

Отново за енергийно бедните

visibility 173

/ брой: 75

Липса на отговорност

автор:Александър Урумов

visibility 153

/ брой: 75

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ