20 Февруари 2020четвъртък01:48 ч.

Елате в XXI век

Отговор към г-н Гаргов от един програмист

visibility 1043

Петър Блиндев

Г-н Гаргов,

Завършил съм непрофилирана паралелка в СОУ “Стоян Заимов” в град Плевен. За непросветените това значи, че през времето, в което учениците в другите паралелки учеха усилено химия, биология и математика, ние тропахме хора и ръченици и изобщо не припарвахме до компютър. След това кандидатствах “КСТ” в ТУ Габрово, но ме приеха специалност “ТТООС” (предполагам сте достатъчно способен да проверите абревиатурите в гугъл), и вместо по няколко часа на ден пред компютъра, ние прекарвахме по един час на седмица, пред стари машини “Правец 8А”, учейки Pascal.

За справка: колегите ми, приети да учат “КСТ” трябваше да научат C++, като всички до един в момента са самоуки програмисти (като мен), които не използват въпросните знания от университета.

Ако смятате, че тези факти ни правят морални длъжници пред “хората, с чиито данъци сме били обучени”, значи сме на диаметрално противоположни мнения.

Ето няколко факта:

Първо - аз съм на 34 години, програмист съм от 15 години, за първи път седнах пред компютър когато бях на 7. Първият ми компютър бе “Правец 16” закупен от баща ми директно от завода в Правец. Малка инвестиция в българската индустрия, голяма в бъдещето ми. След този компютър смених още няколко, всички закупени от ЕДИН данъкоплатец, не от “всички” споменати в края на статията.

Освен това научих 6 (точно така, ШЕСТ!) езика за програмиране САМ, в СВОБОДНОТО си време, в продължение на МНОГО години, подобно на повече от ⅔ от колегите в бранша. Образователният ресурс, който отдавам на чуждестранната компания, в която работя е мой личен, и съм инвестирал в него много жертви, усилия, труд и време. И нито стотинка от данъците на българския народ.

Второ - България е на първо място по брой жени в IT сектора - приблизително 30%, но Вие, като завършил статистика сте напълно наясно, че процентът на семейство с двама програмисти - тя и той - със сигурност е много по-малък. Партньорите на програмистите, на чийто дом се опитвате да сложите кръст, най-често са с непретенциозни професии.

Много от семействата на програмисти са и с едно или повече деца, което също трябва да вземете под внимание преди смело да им наложите още данъци и да ги лишите от дом.

По мое мнение ако има причина за високите цени на имотите, това са притокът на хора от провинцията в посока София. Знаете - търсенето определя предлагането.

Трето - Признак за невежество е един статистик да твърди, че всички, с “редки изключения” работим за чуждестранни компании - българските IT компании са повече на брой. И въвеждането на т.нар “прогресивен данък” ще е потенциално опасен опит за сегрегация на IT специалистите. Подобно разделение би довело до неохотната смяна на работодателите от чуждестранни на български с цел избягването на данъка, от което е възможно да последва отлив на чуждестранните инвестиции в българския IT сектор, а пренасищането на пазара на труда ще доведе до повече безработни програмисти, по-малко данъци в бюджета и т.н - с други думи, загубите ще са много повече от онези 40 милиона лева, които толкова силно желаете да приберете от нас и нашия труд.

Четвърто - Годините “преход”, в които се наслушахме на гръмки, но празни лозунги като “икономическа стабилност”, “по-добър живот” и прочее, ни научиха, че щом не можем да разчитаме на държавата, за да живеем като бели хора, ще трябва да разчитаме на собствените си сили. Едни се адаптирахме, други не успяха.

Затова елате в XXI век, в който ВИИ “Карл Маркс” от 30 години се казва УНСС, в който да имаш собствен дом не те прави прахосник на данъци, и в който “интернетските сайтове” дават гласност и на демагози като Вас.

Ние Ви очакваме.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ