08 Април 2020сряда09:48 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Елате в XXI век

Отговор към г-н Гаргов от един програмист

visibility 1452

Петър Блиндев

Г-н Гаргов,

Завършил съм непрофилирана паралелка в СОУ “Стоян Заимов” в град Плевен. За непросветените това значи, че през времето, в което учениците в другите паралелки учеха усилено химия, биология и математика, ние тропахме хора и ръченици и изобщо не припарвахме до компютър. След това кандидатствах “КСТ” в ТУ Габрово, но ме приеха специалност “ТТООС” (предполагам сте достатъчно способен да проверите абревиатурите в гугъл), и вместо по няколко часа на ден пред компютъра, ние прекарвахме по един час на седмица, пред стари машини “Правец 8А”, учейки Pascal.

За справка: колегите ми, приети да учат “КСТ” трябваше да научат C++, като всички до един в момента са самоуки програмисти (като мен), които не използват въпросните знания от университета.

Ако смятате, че тези факти ни правят морални длъжници пред “хората, с чиито данъци сме били обучени”, значи сме на диаметрално противоположни мнения.

Ето няколко факта:

Първо - аз съм на 34 години, програмист съм от 15 години, за първи път седнах пред компютър когато бях на 7. Първият ми компютър бе “Правец 16” закупен от баща ми директно от завода в Правец. Малка инвестиция в българската индустрия, голяма в бъдещето ми. След този компютър смених още няколко, всички закупени от ЕДИН данъкоплатец, не от “всички” споменати в края на статията.

Освен това научих 6 (точно така, ШЕСТ!) езика за програмиране САМ, в СВОБОДНОТО си време, в продължение на МНОГО години, подобно на повече от ⅔ от колегите в бранша. Образователният ресурс, който отдавам на чуждестранната компания, в която работя е мой личен, и съм инвестирал в него много жертви, усилия, труд и време. И нито стотинка от данъците на българския народ.

Второ - България е на първо място по брой жени в IT сектора - приблизително 30%, но Вие, като завършил статистика сте напълно наясно, че процентът на семейство с двама програмисти - тя и той - със сигурност е много по-малък. Партньорите на програмистите, на чийто дом се опитвате да сложите кръст, най-често са с непретенциозни професии.

Много от семействата на програмисти са и с едно или повече деца, което също трябва да вземете под внимание преди смело да им наложите още данъци и да ги лишите от дом.

По мое мнение ако има причина за високите цени на имотите, това са притокът на хора от провинцията в посока София. Знаете - търсенето определя предлагането.

Трето - Признак за невежество е един статистик да твърди, че всички, с “редки изключения” работим за чуждестранни компании - българските IT компании са повече на брой. И въвеждането на т.нар “прогресивен данък” ще е потенциално опасен опит за сегрегация на IT специалистите. Подобно разделение би довело до неохотната смяна на работодателите от чуждестранни на български с цел избягването на данъка, от което е възможно да последва отлив на чуждестранните инвестиции в българския IT сектор, а пренасищането на пазара на труда ще доведе до повече безработни програмисти, по-малко данъци в бюджета и т.н - с други думи, загубите ще са много повече от онези 40 милиона лева, които толкова силно желаете да приберете от нас и нашия труд.

Четвърто - Годините “преход”, в които се наслушахме на гръмки, но празни лозунги като “икономическа стабилност”, “по-добър живот” и прочее, ни научиха, че щом не можем да разчитаме на държавата, за да живеем като бели хора, ще трябва да разчитаме на собствените си сили. Едни се адаптирахме, други не успяха.

Затова елате в XXI век, в който ВИИ “Карл Маркс” от 30 години се казва УНСС, в който да имаш собствен дом не те прави прахосник на данъци, и в който “интернетските сайтове” дават гласност и на демагози като Вас.

Ние Ви очакваме.

Борисов нареди смяна на ръководството на ББР

автор:Дума

visibility 24

16 нови случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 55

Президентът: Сити решават, а много българи са гладни

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 67

ГЕРБ защитиха само банковите длъжници

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 67

Борис Джонсън е в добро състояние

автор:Дума

visibility 138

В Европа ще смекчават мерките срещу заразата

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 67

Тръмп подписа указ за усвояването на Луната

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 67

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ