25 Април 2019четвъртък14:54 ч.

ЕкоНомика

Екзекуция на дивото

/ брой: 215

автор:Димитър Събев

visibility 1768

Аристотел нарече човека "политическо животно", но докато правим политика, току-виж животните изчезнат. Според нови изследвания на природозащитната организация WWF броят на дивите животни в света е намалял с 60% от 1970 г. насам. С други думи, ако преди половин век в гората е имало пет сърни, три вече са убити, разфасовани и изядени. 

Друго проучване, публикувано в средата на 2018 г. установи, че заради експанзията на нашата цивилизация, от всички бозайници, които днес живеят по света, само четири на сто са диви - останалите са добитък (60%) или хора (36%). Трето научно изследване, което се появи миналия месец, твърди, че човешките щети върху биоразнообразието може да се поправят от силите на еволюцията за не по-малко от 5-7 милиона години. 

Какъв ще е този свят, в който няма диви мечки и слонове? Как ще обясним на потомците поради каква причина зверовете, на които са посветени най-хубавите детски приказки, вече живеят само в клетка? Вероятно обучението по "Технологии и предприемачество" - предмет, който вече се изучава от първи клас, ще помогне на децата да ни разберат. 

"Загубата на биоразнообразие е тих убиец", заявява Кристиана Палмер от ООН. През последното десетилетие голямата политика се фокусира върху климата и умуваше как хем да го "спасим", хем бизнесът да спечели много пари. В това време тихомълком назряваше бедствие, може би по-страшно от глобалното затопляне: смазването на дивите екосистеми.

Животът е изключително сложна мрежа и за много от нейните нишки съвременната наука дори не подозира. Всеки биологичен вид има своя функция в градината на живота. Като "опитомяваме" екосистемите, ние - съвременната политическа и икономическа система - посягаме на корена на живота. Нашите покупки, производство, технологии оказват смазващ натиск върху дивия свят.     

Експертите по връзки с обществеността твърдят, че хората по правило пропускат подобни съобщения покрай ушите си: отделният човек, от когото не зависи много, игнорира глобалните проблеми. Така година след година ще изместваме темата за опазването на дивата природа, влагайки умствената си сила в по-сериозни неща. Да има или да няма празник на този или онзи ден? Колко процента ще вземат нашите на следващите избори? С какво спортно зрелище да разнообразим скуката си? 

Математически модели прогнозират, че природната система ще се дестабилизира към 2035 г. Доклади твърдят, че почвите в сегашните най-важни аграрни региони на планетата ще се изтощят след още най-много 60 реколти. Дали играта ще свърши за следващото поколение, или ние сами ще видим сгромолясването на света, който построихме? 

България е само една малка държава в световния водовъртеж, но ако начело й стоят мислещи лидери, те ще разпознаят историческото време. Ценността на дивата природа в този претоварен свят тепърва ще нараства, както и икономическата й стойност. България все още е сред страните с най-запазена дива природа на Стария континент. Следващото поколение няма да ни благодари за допълнителните комини и бетон.

 

Голямото пътуване започва

автор:Дума

visibility 6

Развалят договорите с американските централи

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 80

"Локхийд Мартин" отваря ремонтна база за F-16 в България

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 80

Горивата ще поскъпват още

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 80

Брюксел разреши държавна помощ за суровото мляко

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 80

Първа среща между Путин и Ким

автор:Дума

visibility 0

Плашат Русия със "100 хил. тона" дипломация

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 80

Иран: Ще отговорим на санкциите

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 80

САЩ убиват повече цивилни от талибаните

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 80

Пазарният джихадизъм удари онкоболните

автор:Юри Михалков

visibility 220

/ брой: 80

Нюрнберг - светлина и сенки

автор:Ева Костова

visibility 141

/ брой: 80

Раздвоеният

автор:Ростислава Иванова

visibility 134

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ