14 Ноември 2018сряда19:23 ч.

ЕкоНомика

Екзекуция на дивото

/ брой: 215

автор:Димитър Събев

visibility 532

Аристотел нарече човека "политическо животно", но докато правим политика, току-виж животните изчезнат. Според нови изследвания на природозащитната организация WWF броят на дивите животни в света е намалял с 60% от 1970 г. насам. С други думи, ако преди половин век в гората е имало пет сърни, три вече са убити, разфасовани и изядени. 

Друго проучване, публикувано в средата на 2018 г. установи, че заради експанзията на нашата цивилизация, от всички бозайници, които днес живеят по света, само четири на сто са диви - останалите са добитък (60%) или хора (36%). Трето научно изследване, което се появи миналия месец, твърди, че човешките щети върху биоразнообразието може да се поправят от силите на еволюцията за не по-малко от 5-7 милиона години. 

Какъв ще е този свят, в който няма диви мечки и слонове? Как ще обясним на потомците поради каква причина зверовете, на които са посветени най-хубавите детски приказки, вече живеят само в клетка? Вероятно обучението по "Технологии и предприемачество" - предмет, който вече се изучава от първи клас, ще помогне на децата да ни разберат. 

"Загубата на биоразнообразие е тих убиец", заявява Кристиана Палмер от ООН. През последното десетилетие голямата политика се фокусира върху климата и умуваше как хем да го "спасим", хем бизнесът да спечели много пари. В това време тихомълком назряваше бедствие, може би по-страшно от глобалното затопляне: смазването на дивите екосистеми.

Животът е изключително сложна мрежа и за много от нейните нишки съвременната наука дори не подозира. Всеки биологичен вид има своя функция в градината на живота. Като "опитомяваме" екосистемите, ние - съвременната политическа и икономическа система - посягаме на корена на живота. Нашите покупки, производство, технологии оказват смазващ натиск върху дивия свят.     

Експертите по връзки с обществеността твърдят, че хората по правило пропускат подобни съобщения покрай ушите си: отделният човек, от когото не зависи много, игнорира глобалните проблеми. Така година след година ще изместваме темата за опазването на дивата природа, влагайки умствената си сила в по-сериозни неща. Да има или да няма празник на този или онзи ден? Колко процента ще вземат нашите на следващите избори? С какво спортно зрелище да разнообразим скуката си? 

Математически модели прогнозират, че природната система ще се дестабилизира към 2035 г. Доклади твърдят, че почвите в сегашните най-важни аграрни региони на планетата ще се изтощят след още най-много 60 реколти. Дали играта ще свърши за следващото поколение, или ние сами ще видим сгромолясването на света, който построихме? 

България е само една малка държава в световния водовъртеж, но ако начело й стоят мислещи лидери, те ще разпознаят историческото време. Ценността на дивата природа в този претоварен свят тепърва ще нараства, както и икономическата й стойност. България все още е сред страните с най-запазена дива природа на Стария континент. Следващото поколение няма да ни благодари за допълнителните комини и бетон.

 

ГЕРБ шикалкавят за пакта за миграцията

автор:Дума

visibility 30

Над 60% е недоверието към кабинета

автор:Дума

visibility 251

Мая Манолова с 6 въпроса за цените на горивата

автор:Дума

visibility 157

Росен Желязков призна за окаяното състояние на БДЖ

автор:Дума

visibility 101

Атакуват пред ЕК сделката за "Сосиете Женерал Експресбанк"

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 221

ЕЦБ влиза в шест банки у нас

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 221

Данъчните запечатаха 5 бензиностанции

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 221

Груевски се крие във вилата на Орбан

автор:Дума

visibility 79

САЩ с нови закани към Китай

автор:Дума

visibility 83

Европарламентът скастри Румъния

автор:Дума

visibility 145

/ брой: 221

САЩ омаловажиха записите за Хашоги

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 221

Да гониш дивото

visibility 454

/ брой: 221

Защо ни е такава власт?!

visibility 346

/ брой: 221

Бягството на държавата

visibility 238

/ брой: 221

Има ли трудна работа за вършене, дайте я на авджиите

visibility 43

/ брой: 221