18 Ноември 2019понеделник13:31 ч.

Експерт: Лошите кредити се покриват от съвестните платци

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 467

В България преобладава нагласата, че некоректните платци са задължително хора, изпаднали в крайна невъзможност да покрият дълговете си и на тях се гледа като на жертва, а това много рядко е така. В крайна сметка излиза, че лошите кредити се покриват от съвестните клиенти. Един от големите проблеми зад това статукво е липсата на публични регистри на некоректните платци. Това стана ясно от думите на Лилия Димитрова, изпълнителен директор на Frontex International, цитирана от economic.bg. Тя е участвала в международен форум за управление на необслужвани задължения в Атина. 

По думите й в повечето случаи един и същи потребител има по няколко необслужени кредита, като регулярно тегли и трупа нови. За разлика от повечето държави в Европа обаче, България е една от малкото, в които информацията за некоректните платци е сведена до минимум. В повечето страни на Стария континент се изготвят изчерпателни регистри с данни на клиентите още на етап изтегляне на кредит, за да е възможно събирането впоследствие. "Информацията, с която разполагаме ние, е толкова оскъдна, че задачата да търсим дължимото от кредитополучателите става изключително трудна. По този начин кредиторите губят пари, които впоследствие калкулират в лихвите по кредитите. А тези лихви се плащат от коректните потребители", отбеляза тя.

Димитрова обясни, че в много страни съществува ефективна практика за следене на това кой как покрива дълговете си, а институциите подпомагат събираемостта, за да осигурят финансова стабилност на населението. "България има нужда от национална платформа за преструктуриране на дълговете, каквато съществува в много държави", изтъкна Димитрова. 

Според нея трябва да се преустанови порочната практика некоректните платци безусловно да влизат в ролята на жертва, защото тези, които плащат за това, всъщност са именно отговорните клиенти - и физическите, и юридическите лица.

И учителите се вдигат на протест заради болничните

автор:Дума

visibility 3

Отново опасно мръсен въздух над София

автор:Дума

visibility 38

КНСБ и "Подкрепа" подготвят национален протест

автор:Дума

visibility 83

2472 лева е издръжката на живот за 4-членно домакинство

автор:Дума

visibility 17

Ново нефтено находище в Иран

автор:Дума

visibility 267

Левицата предлага по-голяма събираемост на данъците

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 221

Автобусните билети поскъпват със 7,6 на сто заради тол таксите

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 221

Обилни валежи и свлачища в Австрия

автор:Дума

visibility 169

11 души пострадаха при престрелка в Одрин

автор:Дума

visibility 254

Чехите поставиха ултиматум на премиера

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 221

Вълнения в Иран заради повишените цени на горивата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 221

Апартейд в Евросъюза

автор:Юри Михалков

visibility 270

/ брой: 221

Кой ще спаси българското земеделие?

автор:Ина Михайлова

visibility 474

/ брой: 221

Обещания ли? Лъжи на търкалета

автор:Мая Йовановска

visibility 254

/ брой: 221

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ