01 Юни 2020понеделник16:28 ч.

Експерт: Лошите кредити се покриват от съвестните платци

/ брой: 204

автор:Дума

visibility 805

В България преобладава нагласата, че некоректните платци са задължително хора, изпаднали в крайна невъзможност да покрият дълговете си и на тях се гледа като на жертва, а това много рядко е така. В крайна сметка излиза, че лошите кредити се покриват от съвестните клиенти. Един от големите проблеми зад това статукво е липсата на публични регистри на некоректните платци. Това стана ясно от думите на Лилия Димитрова, изпълнителен директор на Frontex International, цитирана от economic.bg. Тя е участвала в международен форум за управление на необслужвани задължения в Атина. 

По думите й в повечето случаи един и същи потребител има по няколко необслужени кредита, като регулярно тегли и трупа нови. За разлика от повечето държави в Европа обаче, България е една от малкото, в които информацията за некоректните платци е сведена до минимум. В повечето страни на Стария континент се изготвят изчерпателни регистри с данни на клиентите още на етап изтегляне на кредит, за да е възможно събирането впоследствие. "Информацията, с която разполагаме ние, е толкова оскъдна, че задачата да търсим дължимото от кредитополучателите става изключително трудна. По този начин кредиторите губят пари, които впоследствие калкулират в лихвите по кредитите. А тези лихви се плащат от коректните потребители", отбеляза тя.

Димитрова обясни, че в много страни съществува ефективна практика за следене на това кой как покрива дълговете си, а институциите подпомагат събираемостта, за да осигурят финансова стабилност на населението. "България има нужда от национална платформа за преструктуриране на дълговете, каквато съществува в много държави", изтъкна Димитрова. 

Според нея трябва да се преустанови порочната практика некоректните платци безусловно да влизат в ролята на жертва, защото тези, които плащат за това, всъщност са именно отговорните клиенти - и физическите, и юридическите лица.

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 415

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 202

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 250

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 358

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 460

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 377

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ