23 Октомври 2019сряда20:55 ч.

Експериментите в йоносферата предизвикват урагани, наводнения и други природни бедствия

Знание

Експерименти с климатично оръжие

Вашингтон, Москва и Пекин тестват опасни технологии в йоносферата

/ брой: 7

автор:Зорница Веселинова

visibility 1761

САЩ, Китай и Русия „човъркат“ земната атмосфера, а опасните им експерименти може да провокират стихийни бедствия и дори да влияят на мозъчната дейност, алармира журналистът Стивън Чен в статия, публикувана в South China Morning Post.

Москва и Пекин съвместно тестват технология, която загрява йоносферата и подобрява качеството на радиовръзките чрез сателити, пише той. Припомням: йоносферата е част от високата земна атмосфера, където йоните и електроните са в количества, достатъчни да повлияят разпространението на радиовълните. Тя позволява да се предават радиосигнали на големи разстояния и именно това е в основата на радиовръзките чрез сателити.

По думите на китайски изследователи, през юни 2018 са проведени 5 съвместни експеримента. Първият бил на 7 юни и предизвикал плазмени смущения в долните слоеве на атмосферата, които рефлектирали върху площ 126 000 кв. км от земната повърхност. Как рефлектирали? С продължителни проливни дъждове, макар че метеоролозите прогнозирали слънчево време. А след потопа започнала страхотна суша. 

Модифицираната зона в йоносферата, предизвикала споменатите плазмени смущения,  е разположена на височина  около 500 км над Василсурск, малък град в Източна Русия. Тя била напомпана с мощен електрически импулс и веднага след това броят на електроните в атмосферата над Василсурск се увеличил десетократно в сравнение с този в съседни региони. 

При експеримента на 12 юни заради подобно напомпване с електричество температурата на йоносферата надвишила 100 градуса.

Главната роля в опасните опити е поверена на инсталацията „Сура“, разположена в околностите на Василсурск. Тя е създадена през 1970, намира се в едноименната бивша съветска военна база и разполага с 3 късовълнови антени, които функционират в честотния диапазон 4-25 мегахерца и излъчват радиовълни към йоносферата. Общата им мощност е 0,8 мегавата. 

Данните за резултатите от експериментите получавал китайският сателит „Чжанхен-1“, оборудван с най-ново поколение датчици.

Резултатите са изключително необикновени, съобщи изследователският екип в материал, публикуван в китайското списание „Физика на Земята и планетите“. Можем само да гадаем за какво става дума, каква е била целта на експериментите. Но отдавна е известно, че модифицирането на йоносферата над вражеска територия може да наруши, или да прекъсне радиовръзката със сателитите му.

В южната китайска провинция Хайнан се изгражда комплекс от антени, излъчващи в радиодиапазона, който ще е с по-голяма мощност от тази на „Сура“. Но както той, така и „Сура“ са безобидни детски играчки в сравнение със суперсекретната американска инсталация HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program), построена в Аляска и занимаваща се с проучвания на йоносферата. Американски физици и инженери отдавна изследват възможностите за разработка на технологии, използващи йоносферата за усъвършенстване на радио- и телекомуникациите. 

HAARP функционира от 1993 г. Оттогава досега й се приписват какви ли не природни бедствия, включително и изкуствени вълни цунами и дори земетресения. Тя би могла да е климатично оръжие. Но теорията на конспирациите е едно, а доказателствата са съвсем друго. 

Пекин изгради антенен комплекс с размерите на Ню Йорк

Ултраниските радиовълни проникват не само под земята, но и под вода, което им позволява тайно да поддържат връзка с подводници. Китай разполага с най-големия подводен флот в света, състоящ се от 84 дизелово-електрически и атомни подводници. Друг аргумент в полза на военната цел на гигантската антена е надзорът върху нейното изграждане от 724-ия Китайски научноизследователски институт. Този институт е основен доставчик на комуникационно оборудване и електроника за китайския флот.Мащабното строителство е започнало през 2006 г. Проектът ELF е предназначен за геоложки проучвания и прогнози за земетресения. Но експертите отбелязват и за големи перспективи във военната сфера.

По отношение на мирните цели, възможностите на проекта ELF създава възможност за откриване на редки метали и въглеводороди в земните недра, както и да се отчита сеизмичната активност.

Тестват плазмен двигател в Сибир

Учени от Института по ядрена физика на сибирското подразделение на Руската академия на науките започват серия от експерименти по последната инсталация за контролиране на термоядрената плазма с параметри, подходящи за създаване на ракетни двигатели, съобщи заместник-директорът на организацията Александър Иванов. Първите експерименти вече потвърдиха тази възможност, отбеляза той, цитиран от РИА "Новости".

В края на 2018 г. институтът стартира уникална научна инсталация СМОЛА (Спирален магнитен открит капан), която приближава Русия към създаването на термоядрен реактор. Това е плазмен капан, който ще позволи да се тества фундаментално нова концепция за подобрено ограничаване на термоядрената плазма в линейни магнитни системи. Инсталацията е насочена към решаване на няколко проблема, включително създаването на прототип на двигател за космически кораби.

През октомври от холдинга „Енергомаш“ съобщиха, че планират създаването на макет за безелектроден плазмен ракетен двигател с голяма мощност и стенд за неговите изпитания. „Първите експерименти показаха, че ефектът е налице. И космическият двигател работи, и средствата за намаляване загубите на плазма също. Готвим се за изпитания на новото оборудване през януари 2019 г., което трябва напълно да демонстрира възможностите“, каза Иванов.

Корнелия Нинова: Да освободим хората от страха

автор:Дума

visibility 16

/ брой: 204

Борисов въвлякъл НСО в изборната кампания

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 204

МВР се заоправдава с "несериозни сигнали"

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 204

България е на дъното в ЕС по качество на живот

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 204

Държавата плати 250 млн. лв. авансово за "Турски поток"

автор:Дума

visibility 20

/ брой: 204

Експерт: Лошите кредити се покриват от съвестните платци

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 204

Средно по 419 лв. ще похарчат купувачите на Черния петък

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 204

Започна строителството на тунел "Железница"

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 204

Путин и Ердоган се разбраха за кюрдите в Сирия

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 204

Откриха 39 тела в камион от България

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 204

Гръцки катер се блъсна в лодка с бежанци

автор:Дума

visibility 21

/ брой: 204

Празник срещу санкциите

автор:Дума

visibility 22

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ