30 Октомври 2020петък04:41 ч.

ЕК ще отчете опасна среда за журналистите в България, пише „Политико“ЕК ще отчете опасна среда за журналистите в България, пише „Политико“

автор:Дума

visibility 442

Заплахите срещу журналисти в България, Хърватия, Унгария, Словения и Испания будят особена тревога. Това се посочва в докладите за върховенството на закона в ЕС, чието представяне днес предстои, твърди европейската редакция на американското издание "Политико".

В документите ще бъде изразена загриженост за независимостта на съдебната система в Унгария и Полша, както и в други страни.

Цитиран е еврокомирасят по правосъдието Дидие Рейндерс, който изразява очакване оценките от докладите да не бъдат обсъждани само в Брюксел, а и на национално равнище. Той допълва, че е готов да пътува до държавите за разискване на съдържанието на докладите и целта му е да говори пред националните парламенти.

Рейндерс добавя, че когато това се окаже невъзможно, ще потърси разговор с представители на гражданското общество.

Еврокомисарят възнамерява да посети държавите по азбучен ред и в първата група попадат Белгия, България, Чехия, Дания и Естония. Той пояснява, че предизвикателства с върховенството на закона има във всяка европейска страна и никоя от тях не е безпогрешна.

По неговите думи положителен пример се наблюдава в Малта, където след убийството на журналиста Дафне Галиция е настъпила еволюция по отношение на независимостта на прокурорите и съдиите. Той пояснява, че промените настъпват след външен натиск от ЕС и Венецианската комисия, но и от гражданското общество.

Рейндерс уточнява, че отлагането на представянето на докладите се дължи на общата непредвидимост в Брюксел покрай пандемията от Ковид-19, като дава за пример пренасрочването на заседанието на Европейския съвет този месец и постоянната промяна на решенията къде ще заседава Европейският парламент.

Източник:Епицентър.бг

Медиците отново с призив: Да се запазим здрави!

автор:Дума

visibility 99

Само хора на Гешев в европрокуратурата

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 207

За нов обществен договор зоват експерти

автор:Павлета Давидова

visibility 127

/ брой: 207

Съветите на левицата продължават секторните анализи

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 207

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ