20 Октомври 2021сряда12:51 ч.

ЕК с няколко варианта за компенсация заради поскъпването на газа и тока

автор:Дума

visibility 847

Европейската комисия предлага няколко начина за компенсация заради поскъпването на природния газ и електроенергията, информира БНР.

Държавите-членки могат да подпомогнат така наречените енергийно бедни хора с ваучери или частично покриване на сметките за ток, като за целта бъдат използват приходите от търговията с въглеродни емисии.

Временно да бъде отложено плащането на сметките и временно бъдат намалени данъчните ставки за уязвимите домакинства, са други предложения на Еврокомисията за реакция в краткосрочен план.

В средносрочен от Еврокомисията предлага да бъдат проучени възможностите за доброволни съвместни доставки на газ от страните-членки на ЕС.

EK потвърди, че тези национални отговори са разрешени съгласно законите в единния блок, като същевременно предложи координирани отговори, които обаче биха отнели повече време за стартиране и справяне с бъдещите ценови сътресения.

Комисията "ще проучи възможните ползи" от това държавите членки да закупуват съвместно купуват стратегически газови запаси, се казва в съобщението на ЕК. Участието на държавите в такава схема би било доброволно.

Лидерите на страните от ЕС ще обсъдят методите за справяне с проблемите на срещата на върха на 21 и 22 октомври. Министрите на енергетиката от страните от ЕС пък ще проведат извънредна среща на 26 октомври, на която ще обсъдят скока на цените.

"Единственият начин да се отдели напълно природният газ от електричеството е вече той да не се използва за генериране на електроенергия", посочи еврокомисарят по енергийната политика Кадри Симсон. "Това е дългосрочната цел на ЕС - да замени изкопаемите горива с възобновяеми източници", допълни тя.

Трябва да се има предвид, че газовите централи произвеждат приблизително една четвърт от електроенергията в ЕС.

Някои правителства заявиха, че скокът на цените изисква промени в правилата на енергийния пазар на ЕС, които според тях не отговарят на европейския зелен преход, както и ограничаване на финансовите спекулации на въглеродния пазар в Европа.

Комисията заяви, че ще започне проучвания и по двата въпроса, но не се ангажира с незабавни действия.

Брюксел също така разследва "всички твърдения за възможно антиконкурентно търговско поведение" от доставчиците на природен газ, след обвинения от някои страни от ЕС, според които руският монополист "Газпром" е ограничил доставките, за да повиши цените на газа в Европа.

ЕС е в процес на съгласуване на основен пакет от политики за борба с изменението на климата и Комисията заяви, че бързото преминаване към чиста енергия е най-ефективната защита срещу промени в цените на изкопаемите горива.

В тази връзка Брюксел ще издаде указания през следващата година за ускоряване на разрешителните процеси за проекти за възобновяема енергия и призова страните да изразходват средствата по програмата на ЕС за възстановяване от коронавирусната риза за чиста енергия.Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ