15 Май 2024сряда22:42 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

ЕК пак си подряза клона

/ брой: 114

автор:Валентин Георгиев

visibility 357

В Брюксел отново наляха вода в мелницата на евроскептицизма с поредната безумна регулация, която влиза в сила от 1 януари догодина - в ресторантите и заведенията за хранене вече няма да се предлага зехтин в оливници или бутилки за многократно ползване. Те ще бъдат заменени с по-малки еднократни опаковки, като оправданията за шантавата мярка естествено са хигиената, здравето и качеството в името на потребителя.    
Можем отсега да се досетим какъв ще е ефектът от новата забрана. Най-много ще пострадат ресторантьорите и клиентите, тъй като големите производители ще започнат да бутилират фабрично малки (10-20-30 мл) бутилки със зехтин, които ще продават по веригата до заведенията. А те на свой ред ще бъдат принудени да ги добавят към сметката, което пък ще оскъпи менютата. И няма да е никак чудно, ако опаковката стане по-скъпа от съдържанието, заради допълнителните разходи за пластмаса, енергия и куп други изисквания и ресурси, хвърлени на вятъра. Малките производители също ще търсят начини да оцелеят и като нищо ще се обърнат към ръчната "технология". Което пък ще повиши вероятността за фалшификации и злоупотреби.
Ето колко негативи, и то в период на дълбока криза, обхванала Европа, може да донесе една необмислена стъпка. Но така е, когато затъналата в бюрокрация Европейска комисия се е превърнала в елементарен инструмент за уреждане на това или онова икономическо лоби. Защото прави впечатление, че забраната е била подкрепена от основните страни производителки на зехтин, докато Германия е била против.
Няма лошо да се мисли за хигиената, но дали е работа на ЕК да се занимава с това, вместо да засили контрола и да остави хората да си гледат работата? Защото, ако продължи да се изявява като таран на лобитата, вместо като стратег, накрая ще я катурнат.

Над 12% от българите нямат банкова сметка

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 89

Държавата взе още 200 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 89

Фирмите у нас все по-трудно получават парите си

автор:Дума

visibility 484

/ брой: 89

Хамас планирала база в Турция

автор:Дума

visibility 528

/ брой: 89

Силяновска пак пропусна името на страната си

автор:Дума

visibility 534

/ брой: 89

Макрон: ЕС да смени своя бизнес модел

автор:Дума

visibility 489

/ брой: 89

Още година без мита и квоти за украинския внос

автор:Дума

visibility 505

/ брой: 89

Знания и пошлост

автор:Деси Велева

visibility 517

/ брой: 89

Предизборни идиотщини

автор:Любо Кольовски

visibility 501

/ брой: 89

Институционално безхаберие

visibility 445

/ брой: 89

Време за преосмисляне

автор:Събина Петканска

visibility 487

/ брой: 89

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ