11 Август 2020вторник04:05 ч.

ЕК да оцени ефекта от споразумението с Украйна върху селското стопанство, призова Иво Христов

Европейските производители не трябва да стават жертва на догмите на свободната търговия или на политически съображения

автор:Дума

visibility 747

"Отправям призив към Европейската комисия да започне работа по оценка на ефекта от Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна върху европейското селско стопанство. Не бива да допускаме европейските агропроизводители да станат жертва на цялостната политика на Съюза, догмите на свободната търговия или на политически съображения."

Това заяви в своe изказване в пленарна зала на Европейския парламент в Страсбург Иво Христов, член на Делегацията на българските социалисти. 

По думите на българския евродепутат през последните три години европейският пазар на пилешко месо е станал обект на нелоялна конкуренция от Украйна - чрез нерегламентиран внос на продукти.

"Предложената мярка за поставяне на горна граница на безмитния внос за съответната продуктова линия в Споразумението за асоцииране на Украйна е логична стъпка. По същество обаче, с определеното увеличение от 50 000 тона, ще допуснем почти същото количество, което е било внесено в Европейския пазар от Украйна през 2018 г. Този подход не гарантира интересите на европейските производители", каза още Христов. 

От 2016 г. насам ЕС получава експоненциално нарастващи количества от птичи разфасовки по тези две, незащитени тарифни линии, като вносът се е увеличил от 3 700 тона през 2016 г. на повече от 55 000 тона през 2018 г.

В началото на октомври месец българският евродепутат се обяви за временно преустановяване и дори намаляване на тарифните преференции в случай на сътресения в чувствителни сектори. В изказването си в понеделник вечер Иво Христов обърна внимание и на проблемите, които срещат българските пчелари и земеделски производители: "В моята страна сериозен натиск от украински мед усещат пчеларите и те губят своя поминък. Притеснителни сигнали изразяват и производители на маслодайни култури и други."

Всеки втори иска предсрочен вот

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 152

ИЗПРАВЕНИ СМЕ ПРЕД ПОРЕДНОТО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 152

Автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Затварят хотели по морето

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 152

Любомир Дацов: С мерките правителството купува симпатии

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 152

Добивът на домати и пипер се срина

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 152

Масови протести след изборите в Беларус

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 152

Основателят на "Белите каски" е мамил Запада

автор:Дума

visibility 139

/ брой: 152

Кратки новини

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 152

Протестен марш на пробудения дух

visibility 140

/ брой: 152

Анатомия на един протест

visibility 157

/ брой: 152

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 152

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 425

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ