27 Януари 2023петък19:33 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°. Днес снеговалежите в повечето райони на Западна България временно ще спрат. В Източна България валежите ще са от дъжд и значителни по количество. Предимно дъжд ще вали и по поречието на Дунав. Ще духа до умерен изток-североизточен вятър, в Източна България от север и с него ще започне да прониква студен въздух. Вечерта снеговалежите в Западна и Централна Северна България отново ще се активизират. Максималните температури ще бъдат между 1° и 6°, по-високи в източните райони до 9°-10°, в София около 2°.

ЕК: България се бави с иновациите

Необходими са големи усилия и реформи по дългосрочни стратегии, прилагани последователно

/ брой: 32

автор:Дума

visibility 1

България, заедно с Румъния, Литва и Латвия, е в групата на държавите в ЕС "със скромни резултати" в областта на иновациите и чиито постижения са значително под средното равнище за Общността. Това се посочва в съобщение на Европейската комисия по повод на публикувания сравнителен анализ "Индекс на Съюза за иновации" за миналата година.
Резултатите на почти всички държави в ЕС в областта на иновациите се подобряват, отчита анализът. Нарастването на постиженията в тази сфера обаче е забавено и ЕС не успява да намали разстоянието, което го дели от световните лидери в областта - САЩ, Япония и Южна Корея. ЕС изостава най-много в иновациите в частния сектор. Общността все още запазва значителна преднина спрямо бързо развиващите се икономики на Китай, Бразилия, Индия, Русия и Южна Африка. Китай все повече подобрява своите иновационни постижения и постепенно настига конкурентите си. В ЕС Швеция затвърждава челната си позиция в цялостната класация, следвана от Дания, Германия и Финландия. Иновационните дейности на фирмите се открояват като важен фактор за заемането на високи позиции на пазара, сочи анализът.
В групата на държавите в ЕС, следващи лидерите в иновациите, са Белгия, Великобритания, Холандия, Австрия, Люксембург, Ирландия, Франция, Словения, Кипър и Естония, като техните резултати са близки до средното равнище за Общността. Държавите с умерени резултати са Италия, Португалия, Чехия, Испания, Унгария, Гърция, Малта, Словакия и Полша с показатели под средното равнище за ЕС.
Държавите в челните места на класацията за иновации притежават общи предимства в националните си системи за научноизследователска дейност, се посочва в анализа. В тези страни ключова роля играят бизнес дейностите и публично-частните партньорства. Всички лидери в областта показват много добри резултати при разходите за научноизследователска и развойна дейност, включително от страна на фирмите.
За България изследването сочи, че страната ни е четири пъти под средното равнище в ЕС по показателя "интензитет на проучванията и развитието". Отчита се, че докато през 2002 г. нашата страна е отделяла 0,1 на сто от БВП за изследвания, то през 2009 г. разходите в тази област са достигнали 0,16 на сто. Въпреки това капиталовложенията на частния сектор в областта на иновациите остават най-малките в ЕС. Изследването заключава, че инвестициите в развитието и проучването са средството, с което България ще си осигури икономическа конкурентоспособност и висококачествени работни места.
Документът отчита, че властите у нас са си поставили амбициозната задача до 2020 г. да увеличат до 1,5 на сто от БВП разходите за развойна дейност, но се посочва, че това ще стане само на основата на големи усилия и реформи по дългосрочни стратегии, прилагани последователно.
 

Увеличават парите за командировка двойно

автор:Дума

visibility 774

/ брой: 17

Панелките може да поевтинеят

автор:Дума

visibility 645

/ брой: 17

Умъртвяват 25 000 пъдпъдъка заради птичи грип

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 17

"Лукойл" отрича доставки за Украйна

автор:Дума

visibility 590

/ брой: 17

Българите от "черния списък" на Пендаровски

автор:Дума

visibility 699

/ брой: 17

Мексико не приема български туристи

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 17

Гърция очаква дъжд и сняг

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ