12 Април 2021понеделник08:03 ч.

Едва 4% от средните фирми са получили помощи за КОВИД-19

Предприемачите могат да разчитат на пари близо година след подаването на документи

/ брой: 69

автор:Дума

visibility 510

Близо година, след като хиляди средни фирми в България подадоха заявления за финансова подкрепа от програма "Иновации и конкурентоспособност" (ОПИК), парите още не са пристигнали по сметките им. Според данни на Министерството на икономиката, при сключени 1548 договора на обща стойност над 212,8 млн. лв. към 1 април са били изплатени 7,7 млн. лв. по 60 договора. Това означава, че само около 4% от фирмите със сключени договори реално са стигнали до парите, за които са били одобрени. В традиционната годишна анкета на Българската стопанска камара антикризисните и противоепидемични мерки на правителството получиха изключителнно ниска оценка - само 17% от анкетираните одобряват икономическите мерки, а 27% подкрепят противоепидемичните. В огромното си мнозинство участниците в анкетата не одобряват предприетите мерки. За сравнение, при предишната икономическа криза през 2009-2010 г. тогавашните антикризисни мерки са били оценени положително от 29% от бизнеса. 

Проучване на Българската търговско-промишлена палата показа, че фирмите изпитват сериозни затруднения при кандидатстването си за помощи по т.нар ковид мерки, коментира Любомир Левичаров, анализатор в БТПП. Той е организирал проучване  сред 210 браншови организации и фирми, различни по размер, от цялата страна. То показва, че най-голям интерес има към мярката по грантова схема от 3000 до 10 000 лв. за микро и малките предприятия. 54% от анкетираните са кандидатствали по тази програма. Това са около 5,7% от всички малки и микро компании в страната, които попадат по този размер, или около 24 000 компании. Общият размер, който са получили, като стойност е 191 млн. лв. Проблемът, който имат компаниите,  не е толкова по отношение на кандидатстването, колкото по отношение на скоростта, с която те получават помощта по тези мерки. По някоя от мерките този период достига и повече от 10 месеца, твърди Левичаров. 

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ