29 Март 2020неделя02:34 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Традиции

Едно яйце (може с картинка) - много възможности

Първият в България Празник на яйцето ще се проведе на 1 май в Павликени

/ брой: 96

автор:Ина Михайлова

visibility 1492

Защо в Елена да има празник на бута, в Горна Оряховица - на суджука, в Севлиево - на тиквата, в Смилян - на фасула, в Троян - на сливата, в Разград - на киселото мляко, в Стражица - на житената питка, а в Павликени да няма такъв? Защо, след като сме градът на хубавите хора и розите? Така се питали в общината в Павликени и решението дошло от само себе си. Наумували да организират празник за чудо и приказ, който да прослави продукт, произвеждан на територията на общината, при това в милионен "тираж". И се родила идеята за първия по рода си Празник на яйцето. Помогнал и фактът, че в общината се намира един от най-големите производители на яйца на Балканския полуостров. Всеки ден от него потеглят към пазара над 130 000 яйца.
Кметът инж. Емануил Манолов, известен със способността си да увлича младите (и не само тях), бил подкрепен на мига от културни дейци, художници, музиканти, от всички, които милеят за Павликени и неговите хора. И така, замислена уж на шега, идеята предстои да се превърне в празник.
На 1 май - първия от многото почивни дни, в Павликени предстоят състезания, конкурси, изложби - шарен празник под мотото "Едно яйце - много възможности". Яйцето като извор на живот, но и като кулинарен, фармацевтичен и козметичен продукт, като средство за спортни състезания и предмет за приложни изкуства ще покажат пред жителите на града и неговите гости организаторите.
Около 5000 яйца ще бъдат осигурени за първия по рода си Празник на яйцето Павликени 2014. Те ще бъдат сготвени, превърнати в произведения на изкуството или просто строшени по време на състезанията. От българо-холандската фирма изобщо не се притеснили да предоставят "крехкия" ресурс, защото не само всеки го е опитвал и е убеден в качествата му, но и защото разбрали за какви чудеса ще се използват яйцата. По време на празника ще бъдат направени 101 омлета в голям тиган, а чевръстата готвачка Елена Божанова лично ще раздава на всеки желаещ да опита изначалното ястие с яйца.

Кулинарната надпревара

предвижда състезания в три категории - ордьовър, основно ястие и десерт. Журито със сигурност ще е особено затруднено, защото жените (и не само) от Павликени са известни майстори в кухнята. На нас от в. ДУМА се пада нелеката задача да участваме в журито и да определим победителите. Все пак сме доволни и улеснени донякъде от присъствието на представител на посолството на Япония в България. Япония е един от лидерите в употребата на яйца в световен мащаб - всеки японец изяжда средно по 320 яйца на година, мотивират домакините от общината в Павликени избора на член на журито.
Надпреварата в областта на кулинарията ще е оспорвана, защото са публична тайна наградите - 10-грамови златни яйца, изработени от Константин Костов. Младият талант вече е известен в цяла България като "бижутера на звездите". Негови са изящните бижута - златни, сребърни и сребърни яйца със златни шарки, които ще получат кметовете-победители в оспорваните състезания за Празника на яйцето в Павликени.
Над 30 кметове от цялата страна са заявили участие в надпреварите, които ще бъдат в две дисциплини - най-много обелени яйца за две минути и най-много правилно нарязани яйца за две минути.

"Руска рулетка"

която предвижда участниците да чупят яйца в челата си, а едно от тях ще е сурово, е част от спортните атракции за малки и големи. Келнерско надбягване с табли с яйца, слалом с велосипед и лъжица със сурово яйце, щафета и кражба на яйца дори предвиждат организаторите. За победителите са предвидени предметни награди.
Най-важното е хората да се забавляват, да се чувстват добре, а и да направим всичко заедно и от сърце, казва един от главните организатори на проявата - Ганчо Александров, доайен на културата в общината.
Специално за празника ще бъдат монтирани две цветни колони с височина 2,50 м във формата на яйце. Едното ще е в цял обем и шарки като великденско яйце, а другото - срязано по дължина, за да се виждат жълтъкът, белтъкът и черупката. Така местните хора ще покажат още един отрасъл, основен за региона - цветарството. Двете цветни колони ще останат постоянно, за да украсяват парковете на града.
За да е пъстро и весело, гостите на празника ще бъдат посрещани от директора на Детския комплекс в Павликени Марин Маринов, облечен в костюм на петел. Ще му партнира облечената като кокошка учителка по литература Лидия. Заедно с тях деца-пиленца с кошнички с яйца ще закичват със здравец и ще раздават яйце за спомен на всеки посетител. Ще бъде оформен битов селски кът, ще бъдат показани на живо занаяти, свързани с яйцето. Няма да липсва къщичка на Хензел и Гретел - като в приказката, в която местни сладкари ще майсторят изкушения за небцето от яйца.
Проявите на градския площад в Павликени ще продължат цял ден и... чак до изгрев слънце, до първи петли, както се казва. Детски и самодейни състави, викторини, рок-групи и какви ли не яйчени изненади са подготвили домакините. С надеждата, че празникът на яйцето, който ще проходи на 1 май, ще се превърне в традиция за Павликени.


Световен ден


Всяка година във втория петък на октомври се отбелязва Световният ден на яйцето. Празник на любителите на яйца, омлети, запеканки и фритата (италиански запечен омлет с различни плънки). Световният ден на яйцето бил избран през 1996 г. на конференция във Виена на Световната комисия по яйцата. Делегатите решили, че е необходимо да се нарече един ден за празник на яйцето. На този ден се организират различни мероприятия, посветени на яйцето - организират се изложби на колекции от птичи яйца, на яйца сувенири, на великденски яйца и яйца на Фаберже, уъркшопове за декорации на яйца с различни техники.


Кметът на Павликени инж. Емануил Манолов показва 10-грамовите златни яйца - награди, изработени от "бижутера на звездите" Константин Костов

Подготовката преди Великден - боядисването на голямото яйце

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ