05 Август 2021четвъртък09:21 ч.

Единствената спечелена война на Миро Н.

/ брой: 35

автор:Алеко Бичевски

visibility 1387

Очевидно земеделският министър ще завърши мандата така, както и го започна - с показни мероприятия по телевизиите, бурна пиар дейност, безконечни командировки в Брюксел, неизменно със сочните пиарки, и лакардии, лакардии на селскостопанска тематика, от която ни заболяха ушите. Всъщност Миро Н. бе всичко - готвач, рибар, ловец, клоун, чучело, на което премиерът прилагаше хватки от джудо, само не и реален ръководител на земеделското ведомство.
През уикенда министърът на земеделието сътвори поредния си хит, в поредната си командировка на някакво животновъдно изложение в Солун, където той патетично обяви, че ще правим общ земеделски фронт с Гърция срещу Турция и Македония. Те, видите ли, имали наглостта да произвеждат по-евтини стоки от нас, въпреки че гърците получавали по 36 евро европейски субсидии, а българите по 13 евро. Ами точно там е проблемът бе, г-н Миро! Защо турци и македонци произвеждат по-качествено и по-евтино без субсидии? Защото там работят здраво, защото техните държави се грижат за своето селско стопанство, защото му създават съответните условия и стимули, организират съответния контрол и т.н. Т.е. всичко, което не се прави в България. За Гърция не знаем и няма да коментираме.
Освен това какъв общ фронт с Гърция, като ние внасяме огромни количества селскостопански стоки оттам, а гръцките банки държат около 1/3 от банковия пазар у нас. Какъв общ фронт срещу Турция, като това е икономика сред първите 10-15 в света, с ежегоден растеж на БВП по 6-7 до 10%! Какво ще предложим ние? Та Миро Н. едни субсидии на земеделците не може да изплати, защото ще фалира бюджетът и няма да останат пари за пенсии, по признанието на финансовия министър. По този повод един блогър коментира в интернет: "Явно боговете са решили да погребат българското селско стопанство, щом са лишили министъра от мозък". 
Вместо да се разхожда по изложения и да говори откровени нелепици, нека земеделският министър да се разходи по българските пазари. И да види, че над 90% от продукцията по тях е от внос. И това състояние не е паднало от Марс. То е пряко следствие от неговата политика в сектора.
Ето сега земеделското министерство предлага нова поправка в Закона за храните, която въвежда нови планини от бумащина, нови лицензи, нови проверки. Така се концентрира още власт в държавната администрация. Крайната цел явно е да останат съвсем малко фирми (сред тях и "нашите"), които надлежно да бъдат контролирани. Нов саблен удар по малкия и средния бизнес. Както и да го гледа човек, това си е нова корупционна идея да се изнудва бизнеса с някакъв вид законен рекет. Е, как ще се увеличава производството, как ще се снижават цените с такава политика?
Всичко се прави в угода на големите вериги с техните монополни цени и гарантирани рушвети. Много по-лесно се вкарват в "правия път" 50-60 вериги, отколкото 30-40 хиляди дребни търговци.
Интересно е обаче защо журналистите непрекъснато подминават един знаменателен факт. Дали е от разсеяност или причината са милионите европари, които земеделското министерство насочва сред медиите за реклама на европейски програми? Факт е обаче, че много отдавна Миро Н. не е питан защо бе уволнен като главен секретар на Националната ветеринарномедицинска служба? Не беше ли защото поради занижен контрол в България бе внесено и изядено тонове 20-годишно аржентинско месо? Може ли такъв кадър да бъде назначен за министър? Какво да очакваме от такъв човек, освен да разпростре непригодността си върху цялото ни селско стопанство.
Нека първо отговори на този въпрос и после да се захваща с обичайните си лакардии. За общи фронтове срещу Турция и Македония. А може би след време и срещу Индия, и Китай. Дето се вика, майтап да става. За съжаление войната срещу българското селско стопанство Миро Н. я спечели съвсем сериозно и ефективно. Всеки роден пазар е най-ярката илюстрация на това.   
 

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 185

/ брой: 149

По-добре нови избори

автор:Георги Георгиев

visibility 365

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 224

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 221

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ