15 Януари 2021петък17:07 ч.

ЕАОС: Въздухът в Европа се подобрява,но смъртността е висока

автор:Дума

visibility 90

Качеството на въздуха се е подобрило значително в Европа през последните 10 години. Но замърсяването все още допринася за значителен брой преждевременни смъртни случаи. Това заяви Европейската агенция за околната среда (ЕАОС), цитирани от БГНЕС.

Според ново проучване на агенцията, цитирано от АФП, европейските градски зони страдат особено от здравното въздействие, включително с фатални респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

През 2018 г. 34% от градските жители на 27-те страни от ЕС и Обединеното кралство са дишали наземни озонови частици при концентрации над целевите здравни нива в ЕС. 15% са дишали така наречените частици PM10 (частици с диаметър 10 микрометра или по-малко) на нива над дневната граница на ЕС.

Европейските критерии са по-малко строги от насоките, издадени от Световната здравна организация (СЗО). Около 99% от жителите на европейските градове са били изложени на нива на озон над препоръчителния праг на СЗО и 48%, когато става въпрос за частици PM10.

През последните 10 години обаче е постигнат значителен напредък в цяла Европа и базираната в Копенхаген ЕАОС изчислява, че са избегнати около 400 000 преждевременни смъртни случаи. От 2000 г. насам е регистриран спад в емисиите на няколко ключови замърсители на въздуха, особено сяра и азотни оксиди. ЕАОС също така отбелязва "абсолютно разделяне" на емисиите от икономическа дейност, което означава, че емисиите намаляват, дори когато икономическата активност се увеличава. Множество фактори, включително "засилено регулиране и прилагане на политики, промяна при горивата, технологични подобрения и подобрения в енергийната ефективност или ефективността на процесите", могат да стоят зад спада, заяви ЕАОС.

"Добра новина е, че качеството на въздуха се подобрява благодарение на политиките за околната среда и климата, които прилагаме", заяви Виргиниус Синкевичус, еврокомисар по околната среда, океаните и рибарството, в изявление. "Но не можем да пренебрегнем и недостатъка - броят на преждевременните смъртни случаи в Европа поради замърсяване на въздуха все още е твърде голям."

В 41 европейски държави през 2018 г. около 60 000 по-малко хора са починали преждевременно от замърсяване на въздуха с фини частици (частици, по-малки от 2,5 микрометра), отколкото през 2009 г. Излагането на фини частици все още обаче е причинило около 417 000 преждевременни смъртни случаи през 2018 г., 379 000 от тях в 27-те страни от ЕС плюс Великобритания. В ЕС и Великобритания 54 000 преждевременни смъртни случаи са свързани с азотен диоксид (NO2) през 2018 г., което е по-малко от половината от цифрата през 2009 г. Други 19 400 смъртни случая са свързани със земния озон, което представлява увеличение от 24% в сравнение с 2009 г.

Докладът потвърждава и че мерките за ограничаване на разпространението на Covid-19 са довели до временно подобрение на качеството на въздуха в Европа. Например концентрацията на NO2 е спаднала с 61% в Испания, 52% във Франция и 48% в Италия през април, когато и трите страни наложиха строги антивирусни мерки.

София се нарежда на 13-о място в света по мръсен въздух днес. Първото място се държи от град Лахор в Пакистан, второ и трето място са за градовете в Индия – Делхи и Мумбай. Столицата на Хърватия – Загреб, тази сутрин е на четвърто място в света по замърсяване на въздуха. Друга балканска столица – тази на Босна и Херцеговина – Сараево, пък е на седмо място.

Най-чист е въздухът тази сутрин в столицата на Австралия Канбера, непосредствено след нея се нареждат нашите съседи в Скопие, Северна Македония, на трето място по чист въздух е Нагоя в Япония.

Топлото време свали сметките за парно

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 10

България има най-високи зелени данъци в ЕС

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 10

Метрото до "Слатина" ще струва 530 млн. лв

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 10

6,2 по Рихтер в Индонезия, десетки загинаха

автор:Дума

visibility 146

Долната камара гласува срещу Тръмп

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 10

Българите ще влизат в Сърбия без КОВИД-тест

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 10

Белгийският крал замерян с пиратки

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 10

Защо ядем замразено вносно месо

автор:Въто Христов

visibility 432

/ брой: 10

Датата

visibility 178

/ брой: 10

Бъдещето са младите, трябва ни стратегия за младежта

автор:Дума

visibility 251

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ