30 Юни 2022четвъртък23:03 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°. Днес ще е предимно слънчево. Ще е топло, на места горещо. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 31° и 36°, в София - около 31°.

Протестите на БАН, ноември 2010 г...

Актуално

Дянков се завръща

И в 47-ия парламент ли ще правят опити за убиване на всичко читаво в България?

/ брой: 219

автор:Велиана Христова

visibility 1493

Съвсем преди изборите една публикация в "Свободна Европа" с претенции да очертае какво предвиждат различните партии за образование и наука извади някакви откъслечни фрази от тези програми, но успя да разбуни научната общност. За повечето политически сили научната сфера била "непозната територия" и само от "Демократична България" предлагали дръзка идея: институтите на БАН да преминат към вузовете и да се оформят "изследователско-преподавателски звена", а академията да стане обществен клуб на "отличниците" в науката. Според автора БАН била такъв клуб до 1949 г., а коренната промяна плашела общността. Човек може само да въздъхне с отегчение, понеже идеята нито е дръзка, нито е нова, нито е "коренна промяна", ами е познат и пореден напън за разрушаване и разграбване на де що има читаво из България. 

Поглед към реалната програма на ДБ ни убеждава, че макар и не така дърварски, там наистина има идея БАН да няма институти, да бъде обществен клуб на ограничен брой видни учени, а вузовете да създадат собствени научни институти. Едно си знае баба, едно си бае. Явно нямат какво ново да измъдрят десните, та пак вадят старите си "цървули". Пак без всякакви аргументи и логика, пак самоцелно.

На два пъти в последните двайсетина години се опитаха да ликвидират академията, два пъти най-вече депутатите от БСП и протестите на самите учени я спасиха. Да не говорим, че непосредствено преди 1989 г. по време на прословутия Указ 56, започнал "усвояването" на публични ресурси от частни ръце, сатрапът в сянка Милко Балев искаше да се разтури БАН, щото имала много имоти, пък те можело да се "употребят" по-добре. Акад. Ангел Балевски успя тогава да спре напъните, за което Балев не му прости и през 1988 г. успя да пробие в ЦК на БКП да свалят Балевски от поста председател на БАН и да го заменят с Благовест Сендов. Който пък по времето на герберския министър Сергей Игнатов се бе заел да помага за разпарчетосването на академията. Ала Игнатов го свалиха заради скандалите с научния фонд пак от същото естество - претакане на публични средства в частни джобове. 

Та за това, че науката била непозната за партиите, авторът, радетел на ДБ, има много здраве. Скандалът бе особено голям по времето на министъра на ГЕРБ Симеон Дянков - "постната пица", който много искаше като в Грузия институтите да минат към министерства и вузове, а "феодалните старци", т.е. учените, да бъдат разгонени. И защо - щото така било в Европа. Глупости. Да отидат първо да разгонят Австрийската академия на науките или сродните като организация, структура, финансиране и функции комплекси от институти - СНРС във Франция, "Макс Планк" в Германия, Националните съвети за научни изследвания на Испания и на Италия, академиите на науките във всичките бивши соцстрани, сега членки на ЕС. Има цяла асоциация на европейските академии на науките - ЕАСАК, на която БАН е член. В Европа около 35% от научните изследвания се провеждат в университетите, останалите - в научни институти и в индустриалния изследователски сектор. Впрочем, в БАН институти се създават още от 1920 г. и след 1940 г., не само след 1950 г., но струва ли си да ограмотяваме манипулатори? 

Само ще напомня, че когато България влизаше в ЕС, от Брюксел обявиха, че тя "е щастлива да има перфектна, перспективна и качествено работеща институция като БАН", а международният одит през 2009 г. даде на академията ни отлична оценка. Направете първо международен одит на вузовете, какъвто навремето уж обещавахте, пък да видим кой кум, кой сват. А вместо равни условия и правила за всички, Дянков оряза престъпно с 40% парите на академията и сведе заплатите на учените до подаяния. Но БАН и в момента с под 15% от българските учени изработва над 50% от международно признатата качествена българска научна продукция, призната е като член на всички международни научни организации. Факт. И печели международни проекти, и работи добре съвместно с университетите, и я уважават по света и у нас. Най-старата държавна институция у нас, на 152 години, най-качествената наука, с все още опазени научни критерии. Вместо да я използваме, дайте да я ликвидираме, щото в България не трябва да има нищо читаво. Аман!

Ако в 47-ия парламент пак ще се занимават с тези недомислия, водещи до унищожение и разруха, вместо с реалните проблеми на науката, тежко и горко на България и на нейните умове. Този път ще е краят. През Терминал 2 ще се изниже и последният млад и немлад учен, останал все още да работи тук. 

 

 

 

 

 

Освен Русия, НАТО насочва усилия и срещу Китай

автор:Дума

visibility 310

Шпиономанията като русофобия

автор:Боян Бойчев

visibility 111

/ брой: 125

Едно голямо нищо

автор:Деси Велева

visibility 78

/ брой: 125

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ