29 Март 2020неделя02:03 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Лов и риболов

Дуелът на ловеца Найчо Цанов

/ брой: 96

автор:Дума

visibility 609

Единственият реализиран дуел в нашата история принадлежи на Найчо Цанов - депутат от Демократическата партия. Той минавал сред колегите си за справедлив и достолепен, бил братовчед на Алеко Константинов и Иван Шишманов.
Чувството за справедливост кипнало у него, когато разбрал, че австро-унгарският търговски консул Доменик Сатмари Кирали ходи на лов в забранено време край Видин. Найчо Цанов изобличил чужденеца във вестника си "Народен лист". Покрай лова достигнал до обобщението, че консулът не зачита нито законите, нито народа на страната, в която работи.
През есента на 1898 г. в кафенетата, кръчмите и кулоарите на висшето общество се заговорило, че високопоставеният консул е обявил дуел на Найчо Цанов.
Депутатът отначало отхвърлил поканата, защото смятал, че това са средновековни отживелици. Но когато го обвинили, че го е страх, приел, като обяснил - "заради престижа на България пред външния свят".
В последния момент граф Кирали направил опити чрез свои агенти да накара българина да се откаже. Внушавали на Найчо Цанов, че кралският консул е страхотен ловец и можел да свали гълъб от триста крачки с един изстрел.
Дуелът се състоял на 23 октомври край горичката до Враждебна, днес квартал на София. Ръмял слаб дъждец.
Противниците, придружени от по двама секунданти и двама лекари, се срещнали към 11 часа на малка полянка, заобиколена от стари дървета.
Съблекли горните дрехи и се отдалечили на 25 крачки. Пистолетите били пълни с по 26 грама барут и куршум. По знак на Том Бела, секундант на графа, двамата вдигнали пистолетите и...  проехтява само един изстрел. Стрелял е Кирали. Куршумът профучава близо до главата на българина.
Найчо Цанов захвърлил пълния пистолет пред краката на уплашения граф. Благородникът и секундантите му се стъписали пред жеста на "дивия" българин.
След дуела достолепният нашенец обяснил, че това бил начинът му на протест срещу "този варварски обичай на всевъзможни аристократически изроди".
В близкото ханче секундантите съставили протокол на дуела, който бил публикуван във в."Пряпорец".
Европейската преса дала сензационни информации за дуела - може би последният за отиващия си ХІХ век.
Видни българи от онова време горещо приветствали депутата, защитил законите на родината си не само с речи и писания, но и пред дулото на пистолета.
 

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ