14 Април 2021сряда02:37 ч.

Друсайте - да мислят, че пътуваме

/ брой: 267

автор:Велиана Христова

visibility 53

Имаше един виц за Брежнев - като свършили всичките релси и влакът спрял, той заповядал: заковете прозорците и друсайте, нека си мислят, че пътуваме. Материал за "оптимистичен" виц произведе вчера министър Трайчо Трайков, като заяви по БНТ, че "България ще изплува от кризата по-бързо от другите страни в ЕС". Само трябвало да променим структурата на икономиката си, да имаме високотехнологична индустрия, която при износ носи повече печалба.    
Дянков напоследък се отказа да парфюмира околната среда с елей, но щафетата пое Трайков. Кризата по света започна от банките, ние финансова криза не сме имали, пък се сринахме икономически повече от всички. Нямаше как да стане иначе, след като специалистът на Световната банка, без да има нужда, стъкми "бюджетния баланс" така, че спря плащанията към фирмите и се започнаха... фалити. С маниакалността за пишман отличник Дянков сви доходите, сиреч сви вътрешното потребление, та остатъците от икономика я закъсаха още повече. Сега готви свободни цени на тока за неуспелите да фалират, което окончателно ще ги удуши.
Ще разчитаме на износ - според Трайков високотехнологичен. Като влака на Брежнев. Защото, ако си спомним данните за износа ни през 2010 г., ще видим, че сме направо туземци, станали сме типична резерватна икономика. Какво експортираме? Необработени метали (дали сме добивната индустрия на чужденци) - основно мед за 2 млрд. лв., цинк и олово; отпадъци и скрап за 500 млн. лв., още толкова реекспорт на горива и... дрехи на ишлеме за 763 млн. лв. Храни и животни за 5,6 млрд. лв., малко плодове и зеленчуци - общо за около 150 млн. лв. Е, трупа се и по някой милион от санитарен фаянс, капаци за тоалетни, пластмасови торбички, дървени столове и стъклени буркани. При износ общо за 30 млрд. лв. през 2010 г. технологичният няма и един процент. Типична картинка на колониална икономика, доставяща навън суровини и ишлеме. Къде Трайков видя високи технологии и къде ще ги въвежда - при тоалетните капаци? И с какво, като Дянков сви парите за науката, която прави технологиите, до 0,2% от БВП. Тия страни, дето ще ги надминем, в момента дават 2%.
Ако пък Европа наистина бъде разделена на две скорости - на "развити" и "развиващи се" европейци, ще трябва да се простим с илюзиите, че фондовете на ЕС ще ни налеят пари. Какво се случва, когато секнат и парите за магистрали? Пътищата кучета ги яли, а фирмите, които ги строят, с всичките им неразплатени сметки и вътрешни заеми от фискалния резерв? А какво става с бюджет 2012, където в консолидираната фискална програма Дянков е записал, че ще финансира всичките публични отрасли с европари? Като ги няма "еврата", какво се случва с образованието, науката, здравеопазването? Няма да изплуваме, както вика Трайков, ами ще нагълтаме вода.
Рецептата обаче още Брежнев я е измислил - друсайте, нека си мислят, че пътуваме!  
 


 

Президентът веднага свика парламента

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 72

Започна чистка в ГЕРБ след изборния провал

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 72

БСП продължава кампанията "Солидарен Великден"

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Брюксел предлага лекарства и храна без ДДС

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 72

С парите от летището ще пълнят бюджетната дупка

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 72

Eвропейци искат забрана на бензинови и дизелови коли

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 72

Визов режим за ЕС застрашава Македония

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 72

Политически скандал за бъдещето на Балканите

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 72

В търсене на формула

автор:Валентин Георгиев

visibility 92

/ брой: 72

В очакване на гонга за матурите

автор:Деси Велева

visibility 86

/ брой: 72

Спомен за Борис Семерджиев

автор:Емил Янев

visibility 83

/ брой: 72

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ