09 Юли 2020четвъртък10:53 ч.

Другата празна резервна скамейка

/ брой: 293

автор:Георги Георгиев

visibility 1062

"Моето най-голямо предимство е, че нямам приятели", заяви преди месеци пред американското списание "Тайм" министър-председателят Бойко Борисов, а пред "Нова телевизия" беше споделил, че седи сам "като куче в Бояна". Надали е така, но за един министър-председател наистина е по-добре поне за времето на мандата си да забрави за минили и настоящи приятелства. Много често те докарват само главоболие. За един министър-председател обаче също така е много важно да умее да сформира екип, да застава с авторитета си зад действията на хората от този екип, когато те не са в разрез със закона. Що за отбор е този, треньорът на който е готов да отстрани играчите при най-малкото подвикване от трибуната?
Раздялата на Божидар Димитров с министерския пост може и да предизвиква злоради коментари, но тя преди всичко повдига въпроса за отношенето на министър-председателя към министрите му. Борисов демонстрира, че е готов да се разделя с министър, без да му мигне окото и при най-малките съмнения в тяхната порядъчност и това дори предизвиква симпатии. Но, от друга страна - колко може да издържи едно държавно управление, в което водещите фигури биват заменяни като пешки през три-четири месеца. Колко дълга е прословутата резервна скамейка на ГЕРБ, че на нея да седят готови за немедленно изпълнение на бъдещите си задължения кандидат-министри? Оказва се, че тя изобщо не е дълга. Спомнете си случая с бившия здравен министър Анна-Мария Борисова. Госпожата определено не беше на резервната скамейка, тръпнеща в очакване. Тя беше намерена неочаквано на един кръстопът и почти толкова неочаквано се върна обратно на него.
Случаят с Божидар Димитров показва, че в сегашния управленски екип на Бойко Борисов има всичко друго, ако щете, има и кучешка вярност, само дето няма екипност, няма усещане, че група съмишленици са се събрали, за да ръководят държавата. Има усещане, че всеки министър е временен и подвластен на капризите на премиера. А това, меко казано, не е добре. Не за министрите, а за техните подчинени, за целия държавен апарат, който трудно би могъл да работи в условията на неопределеност.
Борисов може и да намеква, че това, което направи с Димитров, е въпрос на принципи. Не е. Няма никакъв принцип в това. Става дума да обикновена прищявка, породена от злобата на деня. Държава така не се управлява. Дума да няма, две трети от министрите в правителството трябва да си ходят заради пълна професионална непригодност, но не заради това ги сменя Борисов. Причините са инцидентни и често случайни. Обратното би означавало той да признае собствения си кадрови провал. Който впрочем и без това е очевиден.
 

Прокурори влязоха в президентството

автор:Дума

visibility 0

Опасен скок. 240 са новите заразени

автор:Дума

visibility 484

Радев: Да падне охраната на Пеевски и Доган

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 129

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 129

Бизнесът склонен за смесено работно време

автор:Дума

visibility 151

/ брой: 129

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 129

Арестуваха руски журналист за шпионаж

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 129

Близо 60 души загинаха при наводнение в Япония

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 129

Бандера - с Хитлер срещу Червената армия

автор:Христо Георгиев

visibility 475

/ брой: 129

Ключовите сгради на София

visibility 170

/ брой: 129

Чавдар Христов: На хората им писна!

автор:Ева Костова

visibility 298

/ брой: 129

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ