28 Юли 2021сряда08:37 ч.

Някоко думи

Друг ще решава

/ брой: 233

автор:Евгени Гаврилов

visibility 853

От посолството на САЩ у нас официално съобщиха, че посланик Херо Мустафа е посетила АЕЦ "Козлодуй" и е обсъдила с ръководството на централата "хибридно" решение на проблема с платеното оборудване за АЕЦ "Белене". Тя предложила то да се използва за превръщането на работещата ядрена централа в "енергиен център за бъдещите поколения". Според САЩ "успешният хибриден проект в "Козлодуй" би гарантирал голям обем от безопасна, надеждна, безвъглеродна енергия за българските граждани, като същевременно укрепва енергийната независимост и сигурност на България". Странно защо подобна важна среща се е провела в отсъствието на премиера Борисов?! Но ако тези цитати се преведат от празния дипломатически на нормален език, разбираме, че новият по-голям брат ще се бори докрай, за да доведе до провал строителството на АЕЦ "Белене".

Иначе възможността оборудването, доставено за "Белене", да се инсталира като нов блок в "Козлодуй" неведнъж е коментирана през годините, в които проектът за втора атомна централа у нас е замразен. Дори в решението на парламента от март 2012 г. за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене" е записано, че "възлага на министъра на икономиката, енергетиката и туризма да извърши необходимото за изграждане на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като се използва платеното оборудване".

Макар че трябваше да се докладва какво е свършено по тази точка от решението за спиране на ядрения проект, това и досега не е станало с анализи и разчети. По последна информация предложението сега е доставеното и консервирано руско оборудване на площадката на "Белене", което е за изграждането на първи контур на единия от реакторите и съоръженията и за двата блока, да се използва в комбинация с нова турбина от американската "Дженерал Електрик" за изграждането на Седми блок в АЕЦ "Козлодуй". Доминиращо е експертното мнение обаче, че монтирането на оборудването от АЕЦ "Белене" на площадка в АЕЦ "Козлодуй" не е възможно, защото то е изработено за друга лицензирана площадка и не може с лека ръка да бъде местено.

Тъкмо се размърдаха проектите за АЕЦ "Белене" и продължението на газопровода "Турски поток" през България, и у нас през есента  скоростно долетя американският помощник държавен секретар по енергийните въпроси Франсис Фанън. В София той разкритикува правителството за продължаващата енергийна зависимост от Русия и остарелите технологии за АЕЦ "Белене", препоръчвайки на властите да се фокусират върху първата ядрена централа в Козлодуй. Разкри и опита на Борисов да маскира "Турски поток" като "Балкански поток". Тогава премиерът отново заговори за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй", подчертавайки, че ще се прилага нова, американска технология. Даже заведе под дъжда обичайната си агитка от джипката на нивата от 55 дка, където би трябвало да бъде новата мощност. В опита да балансира между интересите на новия Голям брат и Русия, Той започна да действа на принципа "на всеки по нещичко". Затова засега не затръшва вратата и за гьола - проекта АЕЦ "Белене". Така се оформя поредната дилема кой да бъде избран - гьолът или нивата.

Едно е сигурно - решението за това няма да бъде взето от сегашните управляващи. Тяхното време изтича.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ