10 Декември 2019вторник23:39 ч.

Доза смартфон

/ брой: 232

автор:Альона Нейкова

visibility 482

Пристрастеността към смартфоните все по-упорито се превръща в една от най-големите зависимости на ХХI век. Най-страшното обаче e, че засяга децата. Обобщените резултати на над 40 световни проучвания разкриват, че (когато дигиталните устройства не са им подръка) една четвърт (а всъщност май много повече) от подрастващите имат внезапни промени в настроението, придобиват необичайно агресивно поведение, дистанцират се от родители и приятели, рязко губят интерес към учението, хобитата, спорта и всичко останало.

Крайно възприемчивият детски мозък светкавично реагира на бързо променящите се картинки, които "изскачат" от телефона. Вградените игри, както и онлайн предизвикателствата, провокират със сложност и даряват с поощрения: онези, които успеят да преодолеят нивото, печелят и получават удоволствие. Но в реалния живот невинаги това е постижимо.

Затова, сблъсквайки се с трудностите на всекидневието, децата се стремят да избягат от тях. А най-лесният начин е да се върнат към смарт устройството. С него всичко изглежда "по-яко" и "готино". Умните джаджи предлагат приятели, отношения, забавления - все виртуални, но безкрайно примамливи. Нещо като място-мечта. Именно там невръстните искат да останат колкото се може по-дълго. И следващото поколение буквално започва да живее в изкуствения прекрасен свят, където децата си комуникират през тъч скрийна и предимно с емотикони, независимо че всъщност са на една ръка разстояние един от друг.

С реалността всичко е на въпреки: общуването е сведено до минимум, не знаят какво означава да дружиш с някого наистина, ученето тотално изпада от приоритетите - като цяло животът изглежда безкрайно скучен. И единственото искрено желание е да получат дозата си щастие, която, изглежда, осигурява само смартфонът...

Все още никой не може да каже какви ще са последиците на тази наркомания. Но на всички ни е ясно, че интересът към живота може да се върне, само когато сме офлайн.

Коли горят на столичен паркинг

автор:Дума

visibility 0

12 нови случая на морбили в Пазарджишко

автор:Дума

visibility 13

400 лева за преглед в софийска болница

автор:Аида Паникян

visibility 71

/ брой: 238

Омбудсманът до КФН: Бонус-малус ощетява гражданите

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

С 11 млн. са намалели животните за месо за 30 г.

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 238

Четвърти сме в ЕС по харчове за храна

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 238

Фирми от всички сектори ще търсят нови служители догодина

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 238

Турция готви сондажи и в Черно море

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 238

"Четворката" преодоля застоя

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

Стрелба в болница

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 238

Кратки новини

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 238

Не се вижда краят на съседските войни

автор:Евгени Гаврилов

visibility 65

/ брой: 238

А след лъжата накъде?

автор:Николай Шопов

visibility 67

/ брой: 238

Фашисткият преврат в Боливия

автор:Иван Аладжов

visibility 55

/ брой: 238

НИМ изпраща годината с голяма изложба

автор:Дума

visibility 45

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ