08 Август 2020събота17:40 ч.

Догодина ставаме 7 милиарда

След 40 години Великобритания ще стане най-населената страна в Европа

/ брой: 174

автор:Дума

visibility 1273

Всяка минута на Земята се раждат по 267 бебета и 108 души умират. При тези темпове на раждаемост и смъртност догодина населението на Земята ще надхвърли 7 милиарда души, пише вестник "Ню Йорк таймс", като се позовава на оценка на неправителственото Бюро за демографски изследвания.
Според Уилям Бъц, президент на бюрото, тази прогноза е съпътствана от някои тревожни изводи. Броят на работещите в развитите страни постепенно се изравнява с броя на пенсионерите, което се дължи на ниската раждаемост и увеличената продължителност на живота. "Хронично ниската раждаемост в развитите страни започва да се превръща в проблем за здравната и финансовата сигурност на възрастните", посочва той. "Всяка година развиващите се страни увеличават с 80 милиона населението на Земята, най-бедните страни добавят още 20 милиона, а това означава, че бедността се задълбочава и се изострят проблемите с околната среда".
Според най-новото издание на прогнозите за населението на Бюрото за демографски изследвания към 2050 г. на планетата ще живеят над 9 милиарда души. В средата на века в Африка ще живеят 2,1 млрд. души, а населението на Азия ще се увеличи дотогава с още 1,3 милиарда.
Населението на САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия ще се увеличава заради относително високата раждаемост и имиграцията, докато броят на жителите на Европа, Япония и Южна Корея ще намалее. Към средата на века съотношението между хората на трудоспособна възраст (между 15 и 64 години) и хората на възраст над 65 години ще стане едно към едно, при три към едно в момента.
Като цяло в света сега съотношението между хората на трудоспособна възраст и хората на възраст над 65 години е девет към едно, но към средата на века ще намалее до 4 към 1.
Към 2050 г. Русия и Япония ще отпаднат от групата на 10-те страни с най-голямо население за сметка на Етиопия и Демократична република Конго.
Според прогнозите на Евростат до пет години смъртността в страните-членки на ЕС ще надвиши раждаемостта, като в три страни от ЕС - България, Унгария и Латвия - това вече е факт, посочва "Ню Йорк таймс".
В друго демографско проучване, изнесено от британския в. "Дейли телеграф", до 2050 г. Великобритания ще стане най-населената страна в Европа, изпреварвайки Франция и Германия. В Обединеното кралство ще живеят около 77 милиона спрямо днешните 62,2 милиона, което съставлява прираст от около 24%.
Като цяло населението на Европа ще спадне от 739 на 720 млн. души. Очаква се до средата на този век Индия ще изпревари Китай и да стане най-населената страна с 1,75 милиарда души спрямо сегашните 1,19 милиарда, докато китайският прираст ще бъде по-умерен - от 1,34 до 1,48 милиарда.

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 308

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 304

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 389

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 357

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 601

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1083

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ